Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

30.03.2012, 00:01 55

Întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) asigură 90% dintre locurile de muncă din Bulgaria, potrivit Institutului pentru Economia de Piaţă, scrie Novinite. IMM-urile au pondere de 95% în totalul companiilor din Bulgaria, a afirmat directorul general al institutului, Svetla Kostadinova. Firmele cu până la nouă angajaţi au fost singurele care au crescut ca număr şi care au efectuat angajări suplimentare în anii de criză.

Decizia guvernului de a îngropa planurile de construire a centralei nucleare Belene reprezintă o greşeală catastrofală, iar decizia, luată la presiunile SUA, condamnă sectorul tehnologic la o moarte lentă, apreciază Rumen Ovcharov, parlamentar socialist şi fost ministru al economiei şi energiei, scrie Novinite. "Americanii, nu premierul, au decis soarta Belene", a spus Ovcharov.

Guvernul rus intenţionează să lanseze în acest an campania de privatizare a sectorului energetic, a declarat ministrul pentru economie Elvira Nabiullina, citată de Ria Novosti. "Sperăm să găsim soluţii acceptate de toate părţile pentru privatizarea giganţilor din energie în viitorul apropiat. Vrem ca privatizările să înceapă deja de anul acesta", a menţionat Nabiullina. Planul de privatizare implică grupuri precum Rosneft, reţeaua de electricitate FSK UES şi compania de energie hidro RusHydro.

Rezervele valutare ale Rusiei au crescut de la echivalentul a 505,4 miliarde dolari pe 16 martie la 510,8 miliarde dolari pe 23 martie, potrivit datelor băncii centrale ruseşti, preluate de Ria Novosti. Astfel, rezervele au avansat cu 1,1% în doar o săptămână. China este ţara cu cele mai mari rezerve valutare din lume.

Economia Ungariei va stagna, probabil, anul acesta, evoluţia reflectând încetinirea economiei globale şi cererea internă slabă, anticipează banca centrală ungară, preluată de Portfolio.hu. Produsul Intern Brut ar urma însă să revină pe creştere anul viitor. De asemenea, inflaţia se va situa anul acesta semnificativ peste ţinta băncii, din cauza şocurilor produse de preţuri şi a creşterii taxelor indirecte, urmând ca în 2013 să decelereze înapoi la 3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO