Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Paul Comşa

05.12.2011, 00:01 58

Compania energetică germană E.On va ieşi de pe piaţa bulgară din cauza reglementărilor prea dure şi a atacurilor politice din partea guvernanţilor, scrie agenţia Novinite. E.On Bulgaria va fi vândută producătorului ceh de energie regenerabilă Energo Pro pentru 133 mil. euro. E.On, CEZ şi EVN, principalii distribuitori de energie din Bulgaria, au fost amendaţi anul trecut de autorităţile bulgare din cauza neregulilor descoperite în formarea preţurilor la electricitate.

Gigantul energetic francez EDF va investi 1,5 mld. euro în extinderea centralei electrice din localitatea Rybnik, aflată în sudul Poloniei, scrie Warsaw Business Journal. Construcţia noii unităţi care va suplimenta producţia de energie a centralei cu 900MW este cea mai mare investiţie străină directă a unui producător în Polonia.

Rusia a reluat activitatea la cea mai mare mină de beriliu şi smarald din Europa, aflată în regiunea Sverdlovsk, scrie agenţia RIA Novosti. Dreptul de a exploata mina a fost oferit Combinatului de Chihlimbar din Kaliningrad care va utiliza resursele pentru exploatarea sa industrială. Beriliul şi alte minereuri de metale rare erau extrase pentru industria nucleară şi pentru necesităţile ministerului apărării, dar producţia a fost oprită la începutul anilor 1990 din cauza unor dificultăţi financiare.

În Polonia, procentajul gospodăriilor cu credite pentru bunuri de consum a scăzut la 36% din total în septembrie comparativ cu 40% în perioada similară a anului trecut, potrivit unui studiu al analiştilor companiei de audit PwC, citat de Warsaw Business Journal. În acelaşi interval, nivelul datoriei gospodăriilor a scăzut de la 135 mld. zloţi la 132 mld. zloţi (29 mld. euro).

Controlorii de trafic aerian din Polonia au dirijat în noiembrie un număr record de 546.000 de zboruri, în creştere cu 9,4% comparativ cu perioada similară a anului trecut, scrie Warsaw Business Journal. Creşterea este atribuită taxelor scăzute de zbor, de 35,81 euro, mult sub media europeană de 51 euro. Între 300 şi 600 de avioane decolează sau aterizează zilnic pe aeroporturile poloneze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO