Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Paul Comşa

11.11.2011, 00:01 63

Miliardarul polonez Zygmunt Solorz-Zak a dobândit dreptul de proprietate asupra companiei Polkomtel, operator al reţelei de telefonie mobilă Plus, prin intermediul companiei sale de investiţii Spartan Holdings Capital, scrie Warsaw Business Journal. Tranzacţia de 15,1 mld. de zloţi (3,45 mld. euro) este printre cele mai mari din sectorul european de telecomunicaţii din ultimii ani.

Autorităţile elveţiene au descoperit 30 mil. coroane cehe (1,18 mil. euro) în contul fostului şef al Autorităţii de Securitate Naţională Tomas Kadlec, scrie ceskapozice.cz. Kadlec este cercetat pentru evaziune fiscală pentru perioada în care a îndeplinit funcţia de director al companiei de stat din domeniul energetic Cepro.

Compania americană Google, care administrează cel mai popular motor de căutare din lume, este interesată de achiziţionarea portalului de cumpărături online polonez Gruper, scrie Warsaw Business Journal. Alături de Google şi-au manifestat interesul şi alţi potenţiali cumpărători, precum liderul polonez în comerţul electronic Allegro, Agora, editorul ziarului polonez Gazeta Wyborcza sau Onet, cel mai mare portal online din Polonia.

Guvernul ucrainean a aprobat un proiect de lege cu privire la ratificarea acordului de cooperare cu guvernul din Azerbaidjan în domeniul transportului de petrol, potrivit ministrului adjunct pentru energie Vladimir Makukha, citat de Kyiv Post. Prin convenţie, ratificată deja de guvernul azer, Ucraina se angajează să faciliteze tranzitul petrolului din Azerbaidjan pe teritoriul ţării.

Russian Helicopters, compania rusească care proiectează şi asamblează elicoptere civile şi militare, a anunţat un profit net de 2,9 mld. ruble (70 mld. euro) pentru primul semestru al anului, scrie agenţia RIA Novosti. Compania vrea să-şi majoreze producţia anul viitor la peste 260 de elicoptere, comparativ cu cele 214 produse anul trecut.

Lukoil, cea mai mare companie petrolieră privată din Rusia, va investi peste 500 mld. ruble (12 mld. euro) în exploatarea zăcămintelor de petrol din partea nordică a Mării Caspice, a declarat premierul Vladimir Putin, citat de RIA Novosti. Potrivit estimărilor Lukoil, producţia câmpului petrolier se va ridica la 6 mil. tone de petrol şi 800 mil. metri cubi de gaze naturale pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO