Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Paul Comşa

02.11.2011, 00:01 13

După ce a achiziţionat Retail Park din Plovdiv şi Mall of Sofia, Europa Capital, o unitate a grupului american Rockefeller, unul dintre cele mai mari fonduri de investiţii în imobiliare din lume, negociază cumpărarea unei alte proprietăţi imobiliare în Sofia, scrie Sofia Echo. Potrivit şefului departamentului de achiziţii al companiei Chris Bennett, tranzacţia s-ar putea ridica la 30-40 mil. euro.

Compania bulgară specializată în construirea de drumuri rutiere Holding Roads, controlată de miliardarul Vassil Bozhkov, a anunţat pierderi de 6,12 mld. leva (3,12 mil. euro) în primele nouă luni ale anului, scrie agenţia Novinite. Anunţarea rezultatelor financiare negative vine după ce creditorul United Bulgarian Bank a îngheţat la mijlocul lunii septembrie conturile constructorului de drumuri, iar Moststroy AD, o altă companie a miliardarului bulgar, a intrat în insolvenţă.

Kompania Weglowa, cel mai mare producător de cărbune din Polonia, a anunţat un profit net de peste 439 mil. zloţi (100 mil. euro) în primele trei trimestre ale anului, scrie Warsaw Business Journal. Rezultatele financiare indică un reviriment al companiei după pierderea înregistrată în perioada similară a anului trecut. Potrivit purtătorului de cuvânt, Weglowa a beneficiat de creşterea cererii pentru cărbune.

Compania de stat PGNiG, care deţine monopolul asupra distribuţiei de gaze naturale pe teritoriul Poloniei, a dat în judecată gigantul energetic rus Gazprom la instanţa de arbitraj de la Stockholm după ce părţile nu s-au înţeles cu privire la preţul gazelor naturale, scrie Warsaw Business Journal. Compania poloneză vrea reducerea cu 10% a preţurilor curente, ele fiind mai mari decât tarifele practicate pe pieţele occidentale.

Producţia de aur din Turcia a atins un nivel record în primele zece luni ale anului, deoarece cererea pentru monede şi accesorii din aur a crescut în pofida avansului preţului acestuia, a afirmat unul dintre directorii monetăriei controlate de către stat, scrie Hurriyet. În intervalul ianuarie-octombrie în Turcia s-au produs aproximativ 58 de tone de aur, cea mai mare cantitate extrasă din istorie pentru perioada analizată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO