Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Paul Comşa

04.10.2011, 00:01 40

Negocierile dintre Bulgaria şi Rusia cu privire la construirea centralei nucleare de la Belene se vor prelungi cu încă şase luni deoarece cele două părţi nu s-au înţeles cu privire la preţul şi la fezabilitatea proiectului, scrie Novinite. Compania energetică bulgară NEK şi firma Atomstroyexport, o subsidiară a gigantului energetic rus Rosatom, au încheiat pe 30 septembrie un antecontract care prevedea ca până în luna martie 2012 să se finalizeze negocierile cu privire la construirea a două reactoare nucleare de 1.000 MW la Belene.

Autoritatea bulgară din domeniul telecomunicaţiilor a pornit o licitaţie pentru acordarea unei licenţe naţionale de comunicaţii mobile, după ce compania 4G COM şi-a manifestat în iulie intenţia de a deveni al patrulea operator bulgar de telefonie mobilă. În prezent, pe piaţa bulgară există trei operatori: Mtel, Globul şi Vivacom. Experţii apreciază că intrarea noului jucător în competiţia cu celelalte companii din telecomunicaţii este întârziată din cauza gradului mare de penetrare a pieţei şi a preţului ridicat de pornire a licitaţiei, de 50 mil. leva (25,5 mil. euro).

În trimestrul trei au intrat în faliment 174 de companii poloneze, un număr semnificativ mai mare faţă de primele două trimestre ale acestui an, scrie Warsaw Business Journal. De asemenea, în primele nouă luni ale anului au fost înregistrate 521 de falimente, cu 4% mai multe decât în perioada similară a anului trecut. Majoritatea companiilor aflate în dificultate activează în construcţii şi în industria alimentară. Analiştii estimează că în următoarele luni numărul falimentelor va continua să crească.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO