Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Paul Comşa, Iuliana Enache

16.09.2011, 00:01 53

Comisia de supraveghere financiară din Bulgaria a propus amendamente la legislaţia ţării pentru a permite fondurilor private de pensii să investească pe pieţele emergente din ţările BRICS, scrie Sofia Echo. Măsurile urmează a fi discutate cu fondurile de pensii şi apoi înaintate guvernului.

Sectorul IT din Bulgaria a crescut cu 5,3% în 2010 faţă de anul anterior şi se estimează o creştere şi în acest an, conform unui studiu al Asociaţiei bulgare a producătorilor de software, preluat de Sofia News Agency. Vânzările celor 38 de companii luate în calcul au crescut cu 8% în 2010 comparativ cu 2009. Aproximativ 60% din produse sunt destinate statelor europene, iar 35% pieţelor nord-americane.

Tesco intenţionează să achiziţioneze o serie de lanţuri de magazine din Turcia, scrie Hurriyet. Retailerul britanic, care deţine deja reţeaua turcă Kipa, urmăreşte să îşi crească numărul supermarketurilor de la 131 la 150 până la sfârşitul anului.

Clubul turc Galatasaray va vinde 20,3% din acţiuni pe bursa de la Istanbul, scrie Hurriyet. Printre posibilii cumpărători se numără Inan Kirac, şeful Galatasaray Education Foundation şi un fond de investiţii rămas sub anonimat. Clubul va folosi banii pentru a-şi plăti o parte din datorii. Asociaţia a vândut de asemenea 2% din acţiuni pentru a finanţa o parte din transferurile de jucători.

Rubla belarusă s-a depreciat miercuri cu 40% faţă de dolarul american după ce guvernul a decis liberalizarea cursului ca urmare a diminuării rezervelor valutare ale ţării, scrie Hurriyet. În mai rubla s-a prăbuşit cu 36% în raport cu dolarul.

Nu mai puţin de opt companii şi-au manifestat interesul de a achiziţiona pachetul majoritar de acţiuni ale companiei poloneze care activează în mass-media TVN, scrie Warsaw Business Journal. Participaţia de 58% din acţiuni scoasă la vânzare este estimată la 2,66 mld. zloţi (611 mil. euro). Deoarece posibilii cumpărători activează în domenii diferite, analiştii nu exclud posibilitatea ca firma să fie vândută pe bucăţi.

Compania poloneză din industria farmaceutică Polpharma va avea o participaţie majoritară în cadrul producătorului de medicamente Chimpharm din Kazahstan, scrie Warsaw Business Journal. Investiţia vine după alte două achiziţii de companii în Turcia şi Rusia. Firma din Kazahstan este evaluată în prezent la 35,74 mil. euro. Paul Comşa

Compania de alumină MAL din vestul Ungariei, proprietara unui rezervor care s-a spart în 2010 şi a inundat zone rezidenţiale, a fost amendată cu 471 mil. euro pentru dezastrul provocat, a anunţat Ministerul ungar pentru Dezvoltare Rurală, relatează MTI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO