Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Livadariu Andreea

23.11.2010, 23:05 13

Guvernul ungar vrea să renunţe la ConsiliulFiscal, instituţie care supervizează schimbările legislative cuconsecinţe asupra bugetului de stat, scrie The Wall StreetJournal.

Audi a investit 150 mil. forinţi (550.000 deeuro) în extinderea capacităţii de producţie a fabricii din Gyor,Ungaria, unde se pregăteşte să introducă în producţie noul modelRS3 Sportback. Audi intenţionează să investească în anii următoricirca 900 mil. euro în fabrică.

Dezvoltatorul imobiliar AFI Europe, controlatde miliardarul israelian Lev Leviev, care activează şi pe piaţa dinRomânia prin centrul comercial AFI Palace Cotroceni, se va lista pebursa de la Varşovia, scrie Bloomberg. Grupul intenţionează săstrângă circa 130 mil. euro.

Guvernul rus intenţionează să privatizezeMoscow Metrostroy, compania care a construit sistemul de transportsubteran al capitalei Rusiei, pentru a urgenta extinderea reţeleide transport în comun, scrie Bloomberg. Veche de 79 de ani,compania va fi scoasă la licitaţie la un preţ de pornire de 51 mil.euro.

Importul de maşini second-hand din Cehia ascăzut în acest an cu aproximativ 13%, până la un număr deaproximativ 108.000 unităţi, potrivit Asociaţiei Importatorilor deMaşini, scrie Prague Daily Monitor. Această scădere s-a datoratreducerii preţurilor pentru maşinile noi, precum şi aprecieriicoroanei cehe în raport cu moneda europeană.

Compania de exploatare minieră New WorldResources a înregistrat în primele trei trimestre aleacestui an profituri de 163,6 milioane de euro, după ce în perioadasimilară a anului trecut a suferit pierderi în valoare de 69,1milioane de euro, scrie Prague Daily Monitor.

Revizuirea sistemului de pensii din Cehia,iniţiată cu scopul de a reduce deficitul bugetar, ar putea intra învigoare în anul 2013, cu un an mai târziu faţă de cum se estimaseiniţial, potrivit ministrului ceh de finanţe Miroslav Kalousek,scrie Bloomberg.

Orlen, cea mai mare companie poloneză derafinare, a achiziţionat de la OMV 56 de staţii de alimentare cucombustibil situate în estul Germaniei, scrie Warsaw BusinessJournal. Orlen deţine în prezent 574 de staţii în Germania, aceastăţară fiind a doua cea mai mare piaţă de desfacere pentruproducătorul polonez.

Companiile de stat din Ungaria vor plăti anulviitor dividende în valoare de 22,9 mld. forinţi (80 mil. euro),scrie Budapest Business Journal. Compania Electricity Works (MVM)va plăti dividende în valoare de 10 mld. forinţi (40 mil. euro),iar loteria ungară Szerencsejáték va plăti dividende în valoare de4 mld. de forinţi (10 mil. euro).

Asociaţia fondurilor de pensii private dinUngaria se aşteaptă ca aproximativ 30% din clienţiifondurilor private să se întoarcă la stat, scrie Budapest BusineesJournal. Pentru a-şi reduce deficitul bugetar, Ungaria a suspendattimp de 14 luni, până la sfârşitul anului viitor, transferurile lafondurile private de pensii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO