Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Bogdan Cojocaru

24.10.2013, 19:51 50

Ungaria vrea dreptul să poată stabili preţurile la utilităţi în locul companiilor care monopolizează piaţa astfel încât acestea să nu poată face profituri nejustificate, a explicat Antal Rogán, preşedintele partidului de guvernare Fidesz, presiunile pe care guvernul le exercită asupra companiilor de utilităţi, dintre care cele mai mari sunt străine. „Încă nu s-a decis dacă aceasta înseamnă transformarea operaţiunilor în afaceri nonprofit, reinvestirea obligatorie a profiturilor pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor sau doar un profit moderat pentru furnizorii de servicii”, a afirmat Rogán într-un interviu acordat cotidianului de business Napi Gazdaság. El a menţionat că guvernul ar putea decide să nu implementeze anul viitor a treia rundă de reducere a tarifelor la utilităţi.

Guvernul ungar nu va face nicio ajustare fiscală anul viitor, a promis ministrul economiei Mihály Varga (foto) după ce bugetul a fost modificat de şapte ori anul acesta şi de nouă ori în 2012, scrie Portfolio.hu. Parlamentarii au început ieri dezbaterile privind bugetul pe 2014. Varga a asigurat că anul viitor deficitul bugetar va rămâne pe termen lung sub pragul de 3% din PIB tolerat de UE. El a explicat că principalul obiectiv al guvernului este acela de a face mai uşoară viaţa pentru familii. În acest sens el a menţionat legea inflaţiei, majorarea veniturilor reale, extinderea excepţiilor de la plata taxelor pentru familii şi reducerea tarifelor la utilităţi pentru gospodării.

Bulgaria şi-a modificat legislaţia astfel încât să facă mai uşor procesul prin care străinii care investesc cel puţin un milion de leva (511.000 euro) în ţară primesc drept de rezidenţă permanentă, scrie agenţia Novinite. De asemenea, modificarea facilitează accesul la cetăţenie bulgară pentru străinii care au investit mai mult de două milioane de leva şi pentru familiile acestora. Noile reguli au în vedere investiţiile făcute în companiile publice sau în parteneriate mixte şi la depozitele constituite la băncile bulgare pe o perioadă de cel puţin cinci ani. De controlarea criteriilor se va ocupa Agenţia bulgară de Investiţii. Pentru prima dată va fi posibilă revocarea rezidenţei permanente a străinilor ale căror investiţii au fost suspendate sau transferate la un terţ înainte de termen.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO