Business Internaţional

Stiri pe scurt din Europa de Est

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

18.04.2013, 00:00 77

Trezoreria de stat poloneză intenţionează să vândă participaţia pe care o are la conglomeratul din industria chimică Azoty Tarnow către Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru a bloca eforturile grupului rus Acron de a-şi majora pachetul de acţiuni deţinut la compania poloneză, scrie agenţia Thomson Reuters, care citează surse apropiate situaţiei. Acron a anunţat sâmbătă că şi-a majorat participaţia la Azoty la 12,9% şi că va continua să cumpere acţiuni şi a sugerat formarea unui parteneriat strategic între cele două companii. Trezoreria trebuie să vândă o cotă de 12% până pe 24 aprilie pentru a-şi reduce participaţia sub pragul de 33%, altfel este obligată de lege să-şi majoreze pachetul la 66% din acţiuni, ceea ce guvernul vrea să evite.

Companiile poloneze sunt tot mai interesate să facă afaceri în Kazahstan, iar prezenţa lor acolo a crescut de la 42 de entităţi în 2002 la 160 în prezent, scrie Warsaw Business Journal. Printre cele mai active companii cu afaceri în Kazahstan se numără producătorul de medicamente Polpharma, firma de explorări petroliere Petrolinvest şi constructorul de infrastructură feroviară Tines. Exporturile poloneze către republica din Asia Centrală s-au cifrat la 494 milioane euro în 2011. În 2012, acestea s-au situat la 580 milioane dolari, ceea ce reprezintă o creştere de 17%. Astfel, Polonia figurează pe locul 12 în topul ţărilor care exportă în Kazahstan.

Investiţiile directe străine intrate în Bulgaria în primele două luni ale acestui an sunt de 40,3 milioane de euro, cu 92% mai mici decât în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor preliminare ale băncii centrale bulgare, scrie Novinite. Investiţiile imobiliare de la nerezidenţi au totalizat 14,7 mil. euro, faţă de 33,5 mil. euro atrase în ianuarie-februarie 2012. Cele mai mari investiţii directe străine au venit din Grecia (9,4 mil. euro), Luxemburg (7,9 mil. euro), Rusia (6,7 mil. euro) şi Austria (6,1 mil. euro). În schimb, sumele investite de bulgari în străinătate în perioada analizată sunt cu 6,8 mil. euro mai mari în raport cu anul trecut. Dar creşterea din ianuarie-februarie 2012 a fost de 23,8 mil. euro.

Grupul elen MarinopoulosGroup, prin care retailerul francez Carrefour este prezent pe piaţa bulgară, a încetat plăţile către furnizorii din Bulgaria din cauza unor dificultăţi financiare temporare, scrie agenţia Novinite. MarinopoulosGroup este dator către furnizorii bulgari 20-30 milioane leva (10-15 milioane euro), iar perioada medie de amânare a plăţilor este de 40-45 de zile, potrivit revistei Regal. Cel mai probabil motiv al dificultăţilor sunt eforturile de extindere a francizei în Balcani. Primele semne că MarinopoulosGroup are probleme financiare au apărut în septembrie 2012, când unele bănci au început să respingă cererile de asigurare a plăţilor efectuate de Carrefour.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO