Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

AFP/Mediafax Foto

Autor: Ioana Nita, Bogdan Cojocaru

10.12.2012, 00:01 102

Producătorul auto italian Fiat a anunţat că va reduce cu un sfert personalul uzinei din Polonia unde asamblează modelul Fiat 500 din cauza scăderii cererii pentru maşini noi în Europa, scrie The Wall Street Journal. Compania italiană va disponibiliza 1.500 de angajaţi ai uzinei poloneze Tychy, aceasta fiind cea mai mare reducere de personal pe care a facut-o Fiat de la închiderea uneia dintre uzinele sale din Italia anul trecut. În total unitatea de la Tychy asigură 5.800 de locuri de muncă. Fiat încearcă astfel să îşi reducă pierderile din operaţiunile din Europa, unde vânzările sale se află la cel mai scăzut nivel din ultimii ani. Uzina Tychy este cea mai productivă dintre cele pe care Fiat le are în Europa. În anul 2009, la Tychy s-au produs 605.000 de maşini cu 6.100 angajaţi, faţă de 650.000 de automobile asamblate de 22.000 muncitori la cinci dintre cele mai mari uzine ale Fiat din Italia. La fabrica poloneză se construiesc cinci modele Fiat din clasa mică, inclusiv Fiat 500, dar şi modelul Ford Ka. Anul acesta producţia de la Tychy va scădea sub 350.000 de unităţi, iar în 2013 sub 300.000 de unităţi, potrivit estimărilor Fiat.

Asociaţia naţională a producătorilor agricoli din Bulgaria i-a cerut guvernului de la Sofia măsuri urgente pentru garantarea competitivităţii agriculturii bulgare şi a acuzat executivul că îşi încalcă promisiunile şi manipulează opinia publică, scrie Novinite. Reacţia agricultorilor vine la un an de la pretestele de amploare organizate de organizaţie în care i-au cerut guvernului subvenţii mai mari şi sprijin pentru agricultură. Protestele au culminat cu un acord cu executivul privind o structură financiară pentru sectorul de profil care să acopere perioada 2011-2014. Însă, potrivit asociaţiei, ministrul finanţelor şi-a invalidat ulterior semnătura cu care a pecetluit acordul, iar premierul şi ministrul agriculturii "nu au făcut nimic" pentru onorarea angajamentelor. În schimb, guvernul a lansat o campanie publică de discreditare a producătorilor agricoli.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO