Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Radu Bostan, Anca Dumitrescu

03.12.2012, 00:00 103

Ucraina, economie aflată în recesiune şi care se confruntă cu un deficit bugetar în creştere, a făcut apel la FMI pentru reluarea discuţiilor privind un acord "standby" de ajutor financiar, scrie Financial Times. O misiune a Fondului se va deplasa la Kiev pe 7 decembrie pentru reluarea negocierilor. Economia Ucrainei este deosebit de vulnerabilă la şocurile globale, în special în ceea ce priveşte preţurile şi cererea internaţională de oţel, principalul produs de export al ţării. După o contracţie de 15% în 2009, economia a fost stabilizată cu ajutorul unui împrumut de mai multe miliarde de dolari de la FMI. Discuţiile asupra unui nou împrumut, de 15 mld. dolari, au fost suspendate anul trecut din cauza eforturilor ezitante de reformă. Ucraina şi-a revenit parţial, însă perspectivele de creştere rămân negative din cauza cererii slabe de pe pieţele externe, a crizei creditelor pe plan intern şi a unei recolte slabe de cereale. Moneda ucraineană, grivna, s-a depreciat luna trecută la minimul ultimilor trei ani, iar deficitul bugetar s-a triplat în primele zece luni ale anului. În schimbul împrumutului, FMI va cere, probabil, Ucrainei să flexibilizeze rata de schimb valutar, să renunţe la ancorarea valorii grivnei de cea a dolarului şi să elimine treptat subvenţiile pentru preţul gazelor naturale livrate consumatorilor.

Premierul ungar Viktor Orban a declarat vineri că regimul fiscal din Ungaria nu include niciun element temporar, iar taxele aplicate băncilor, companiilor de utilităţi, din sectorul energiei, precum şi impozitul pe venit nu vor fi modificate, relatează Portfolio.hu. "Nu există vreo taxă de criză în sistem ungar. Regimul fiscal nu include niciun element temporar. Ceea ce am creat este sistemul fiscal al noului model economic ungar. În doi ani şi jumătate am dat naştere unui nou model economic. Gata cu elementele temporare. Ceea ce există va rămâne în sistemul fiscal pentru o lungă perioadă de timp", a afirmat premierul în interviul săptămânal la postul public de radio MR1. El a precizat că nu vor avea loc reduceri ale taxelor impuse băncilor, companiilor din energie şi în general ale taxelor impuse corporaţiilor cu poziţie monopolistă. Întrebat despre posibilitatea transferului acestor costuri asupra populaţiei, Orban a subliniat că băncile nu pot transfera nici costul taxei pe tranzacţii şi nici al taxei speciale. În privinţa negocierilor cu FMI, Orban a arătat că Ungaria a explicat în repetate rânduri că nu are nevoie de bani, ci de o plasă de siguranţă, pe care nu a obţinut-o încă. "Nu avem nevoie de banii de la FMI. Speculatorii financiari cumpără obligaţiuni guvernamentale, ca şi populaţia, care nicicând nu a avut o încredere mai mare în statul ungar", a spus premierul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO