Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Foto: Shutterstock

Autor: Ioana Nita, Radu Bostan

30.11.2012, 00:01 89

Cracovia, al doilea oraş ca mărime din Polonia, vrea să găzduiască Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2022, iar guvernul polonez va decide în decembrie dacă susţine proiectul, scrie Warsaw Business Journal. Cracovia ar găzdui evenimentul sportiv în colaborare cu staţiunile montane Zakopane, din sudul ţării, şi Chopok, din Slovacia. "Voi sprijini această iniţiativă, însă ultimul cuvânt îl are ministrul de finanţe Jacek Rostowski", a spus premierul polonez Donald Tusk. Costul organizării Jocurilor Olimpice de Iarnă ar fi de aproximativ 1,8 miliarde dolari, potrivit estimărilor preliminare. Se va investi, printre altele, în construirea unui centru de conferinţe şi a unei săli polivalente pentru competiţiile de patinaj. Autorităţile regionale se aşteaptă să primească o parte din fonduri de la Uniunea Europeană, acestea urmând a fi utilizate pentru renovarea altor săli şi pentru construirea infrastructurii de transport. În prezent, pe lista celor care intenţionează să găzduiască evenimentul figurează Barcelona (Spania), Oslo (Norvegia), St. Moritz (Elveţia), Nice (Franţa) şi Liov (Ucraina). Câştigătorul concursului va fi anunţat în 2015.

Străinii pot obţine cetăţenie bulgară dacă investesc cel puţin un milion de leva (510.000 euro) într-o companie din Bulgaria implicată într-un proiect prioritar, potrivit Legii Încurajării Investiţiilor, recent adoptată de parlamentul bulgar, scrie Novinite. O condiţie prevede că investitorii trebuie să aibă statutul de rezident permanent în Bulgaria timp de cel puţin un an. De asemenea, compania în care investesc aceştia nu poate fi în faliment sau avea datorii la bugetul de stat sau la bugetele locale. Introducerea unor facilităţi similare, prin care străinii să poată dobândi cetăţenie, este avută în vedere şi în alte state europene. Investitorii pot obţine un paşaport unguresc dacă achiziţionează obligaţiuni guvernamentale în valoare de cel puţin 250.000 euro sau cetăţenie spaniolă dacă cumpără case în Spania cheltuind cel puţin 160.000 de euro. Cea mai bună astfel de "afacere" pentru un străin este însă Letonia, în a cărei capitală o locuinţă şi, în consecinţă, cetăţenia pot fi obţinute pentru 140.000 euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO