Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Ioana Nita, Radu Bostan

25.10.2012, 00:01 74

Anul acesta se anunţă a fi unul record în privinţa falimentelor din sectorul polonez al construcţiilor, în care 147 de firme de profil şi-au declarat falimentul de la începutul anului, cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, scrie publicaţia Rzeczpospolita, preluată de Warsaw Business Journal. Anul trecut, 107 companii de construcţii şi-au încetat activitatea, iar în 2010 au intrat în faliment 73 de firme din acest sector. Numărul firmelor de construcţii care şi-au declarat falimentul anul acesta este de aproape trei ori mai mare decât al celor din 2009 şi 2008, când doar 53, respective 45 de companii şi-au încetat activitatea. "Construcţiile sunt un sector foarte vulnerabil la criză. Este firesc ca în economie să existe perioade de pierdere şi de câştig, însă problema este că perioadele de câştig încep să fie mai scurte", a spus Zofia Bolkowska, profesor la Universitatea de Management şi Drept din Varşovia. Ea a menţionat că 2012 este un an pierdut pentru sectorul construcţiilor, deoarece pierderile din primele nouă luni nu pot fi recuperate în ultimul trimestru. Reprezentanţii companiilor de construcţii poloneze speră ca licitaţiile pentru proiecte cofinanţate din fondurile UE alocate pentru perioada 2007-2013 să revigoreze sectorul construcţiilor de drumuri. Analiştii consideră că industria de profil va rezista crizei, având în vedere că premierul a anunţat recent că investiţiile în drumuri vor ajunge la 40 miliarde zloţi (9,66 mld. euro).

Ministerul polonez al Transporturilor estimează că începând cu anul acesta şi până în 2015 vor fi investite în infrastructura aviatică 4,2 miliarde de zloţi (1,01 miliarde euro), din care 2,9 miliarde de zloţi (0,7 miliarde euro) vor veni din fonduri europene, scrie Warsaw Business Journal. Krzysztof Kapis, directorul departamentului de aviaţie al ministerului, a declarat că mai multe aeroporturi au beneficiat deja de finanţare de la UE. Printre acestea se numără aeroportul Chopin, din Varşovia, dar şi aerodromuri mai mici, precum cele din Gdansk, Cracovia, Wroclaw, Szczecin, Poznan, Katowice şi Rzeszow. Tot cu fonduri europene a fost finanţată achiziţia de utilaje de deszăpezire pentru aeroportul Chopin.

Bulgaria vrea să încaseze cel puţin 104 mil. leva (53 mil. euro) din vânzarea participaţiilor de 33% pe care guvernul le deţine la două companii de distribuţie a energiei controlate de grupul ceh CEZ, scrie Thomson Reuters. Vânzarea va începe pe 29 octombrie pe bursa de la Sofia şi va permite celei mai sărace ţări din UE să ducă la capăt planul de a majora pensiile de stat anul viitor. Bulgaria a vândut anterior pachetele de 33% deţinute la distribuitori de energie controlaţi de compania cehă Energo-Pro şi cea austriacă EVN, pentru 67,6 mil. leva, respectiv 93 mil. leva. Ambele companii au cumpărat atunci cea mai mare parte din acţiunile oferite, mărindu-şi astfel pachetele majoritare. CEZ nu a indicat încă dacă va proceda la fel. Companiile deţinute de grupul ceh în Bulgaria furnizează energie pentru aproape două milioane de clienţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO