Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Foto: Shutterstock

Autor: Ioana Nita

12.10.2012, 00:01 49

Companiile listate la bursa de valori de la Varşovia (WSE) au distribuit de la începutul anului dividende de peste 22 miliarde zloţi (5,37 miliarde euro), rata rentabilităţii pentru acţionari de 4,6% fiind la cel mai ridicat nivel din istoria bursei, scrie Warsaw Business Journal. Anul acesta, aproximativ 140 din companiile listate la WSE au distribuit dividende, cele mai multe dintre acestea fiind plătite acţionarilor celor mai mari afaceri listate, însă chiar şi investitorii mici de pe piaţă au avut de câştigat. Cu toate acestea, analiştii consideră că plăţile mari de dividende sunt legate de fapt de rezervele de numerar ale companiilor blue-chips, considerate a fi mai rezistente în faţa turbulenţelor. Acest lucru arată lipsa intenţiei de a investi într-o perioadă în care creşterea economică a Poloniei încetineşte, iar Europa nu a ieşit din criza economică.

Polonia este pe punctul de a face prima privatizare de anul acesta printr-o ofertă publică iniţială a companiei de utilităţi Zespol Elektrowni Patnow-Adamow-Konin (ZE PAK), la care statul deţine 50% din acţiuni, scrie The Wall Street Journal. Oferta publică iniţială programată pentru 30 octombrie este un alt pas făcut de Polonia în procesul de diminuare a rolului statului în economie, capitol la care aceasta este în urma celorlalte ţări din regiune. Vânzarea acţiunilor deţinute de stat la ZE PAK va aduce până la 860 milioane zloţi (210 milioane euro) la buget. În plus, privatizarea va trimite un semnal de încredere pe piaţa de capital şi va rezolva lupta de zece ani pentru controlul companiei. "După un proces de privatizare care a durat 13 ani, acum punem punctul pe «i»", a spus Mikolaj Budzanowski, ministrul de finanţe.

Consiliul miniştrilor din Bulgaria va prezenta parlamentului o propunere pentru introducerea unei taxe de 10% pe dobânda aferentă depozitelor persoanelor fizice, scrie Novinite. Propunerea a fost aprobată de guvern săptămâna aceasta şi face parte din amendamentele privind proiectul de buget pe 2013. "Dobânda aferentă depozitelor persoanelor fizice va fi impozitată de anul viitor cu 10%", a spus Simeon Djankov, ministrul bulgar de finanţe. El a menţionat că Bulgaria este singura ţară membră a UE în care dobânda din depozitele persoanelor fizice nu este impozitată. În plus, Djankov a sugerat că această măsură va aduce la buget venituri suplimentare de aproximativ 120 milioane leva (61,36 milioane euro). Potrivit celor mai recente date ale băncii centrale, depozitele persoanelor fizice au crescut cu 54% de la declanşarea crizei, la sfârşitul anului 2008, în prezent depăşind 34 miliarde leva (17,38 miliarde euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO