Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Europa de Est

Autor: Radu Bostan

11.10.2012, 00:01 59

Economia bulgară a avut enorm de suferit în urma măsurilor de austeritate recomandate în ultimii ani de FMI şi UE, se arată într-o analiză a Confederaţiei Internaţionale a Uniunilor Sindicale, scrie Novinite. Directorul confederaţiei Sharan Burrow a spus că intensificarea dificultăţilor cu care se confruntă angajaţii este alimentată de criza de leadership politic, în care interesele băncilor şi ale instituţiilor finaniare sunt puse înaintea celor ale populaţiei. "Mii de miliarde din banii contribuabililor au fost transferate la bănci prin ajutoare directe sau garanţii, în timp de salariile şi beneficiile populaţiei au fost tăiate", a menţionat ea. Bulgaria, care a implementat toate condiţiile de flexibilizare a contractelor de muncă propuse de FMI, are una dintre cele mai ridicate rate de sărăcie din Europa, în timp ce 25% din locuinţe nu au toalete cu apă curentă, se mai arată în raport. "Bulgaria este dovada că strategiile economice bazate pe salarii reduse şi o piaţă a muncii flexibilă vor eşua", a mai spus Burrow.

Guvernul bulgar a adoptat o propunere de proiect de buget pentru anul viitor bazat pe o creştere economică de 1,2% şi care prevede cheltuieli bugetare cu 1,8 miliarde de leva (920 milioane euro) mai mari decât anul acesta, scrie Novinite. Guvernul a adoptat, de asemenea, o lege care permite creşterea salariului minim. "De fapt, noi ne aşteptăm ca economia să crească cu 1,9%. FMI estimează o creştere de 1,5% pentru anul viitor, Banca Mondială un avans de 1,6%, Comisia Europeană unul de 1,8%, iar Asociaţia Băncilor Comerciale Europene o creştere economică de 2,5%", a afirmat ministrul de finanţe Simeon Djankov. Pentru 2013 guvernul se aşteaptă la un deficit bugetar de 1,3% din PIB.

Rusia şi Belarus au făcut noi paşi spre un război al energiei, Moscova intenţionând să oblige Belarusul la plata unor compensaţii deoarece ar fi pierdut venituri de un miliard de dolari pentru că Minskul a exportat fără taxe benzină şi alte produse pe care le-a catalogat drept solvenţi, scrie Ria Novosti. Belarus este membră a unei uniuni vamale ale cărei reguli sunt dictate de Moscova şi de aceea nu plăteşte taxe vamale pentru petrolul furnizat de Rusia. În schimb, fosta republică sovietică trebuie să plătească aceste taxe dacă rafinează ţiţeiul rus importat şi exportă apoi benzină sau alte produse petroliere.

Două din cele trei mari agenţii de evaluare financiară i-au transmis semnale Ungariei că un acord de finanţare cu FMI este în interesul ţării. Oficialii agenţiei Fitch au avertizat Ungaria să nu meargă mai departe fără o plasă de siguranţă de la FMI, dar au evitat să precizeze dacă rating-ul ţării ar fi retrogradat de la nivelul noninvestiţional de "BBĂ", scrie Thomson Reuters. Totuşi, perspectiva rating-ului rămâne negativă, ceea ce ar putea anticipa o revizuire ulterioară. Analiştii agenţiei Standard & Poor's au apreciat că un acord cu FMI ar reprezenta o ancoră importantă pentru bonitatea Ungariei. "Ar putea să stabilizeze rating-ul, dar ar trebui să vedem dacă guvernul respectă condiţiile unui program", a declarat analistul Frank Gill, potrivit portfolio.hu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO