Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Papa Francisc (foto) a demis patru dintre cei cinci cardinali care formează comisia de supraveghere a Băncii Vaticanului, investigată de autorităţile italiene pentru spălare de bani, acuzaţii pe care banca le respinge, scrie CNBC. Fostul secretar de stat al Sfântului Scaun Tarcisio Bertone este unul dintre cardinalii demişi. El este acuzat de neglijenţă în activitatea de supraveghere, care a pus Vaticanul în situaţii jenante inclusiv prin scurgerile de informaţii personale despre fostul papă, Benedict. Reorganizarea comisiei de supraveghere, care are printre atribuţii analizarea strategiei Băncii Vaticanului, vine la doar 11 luni de la înfiinţarea ei, în februarie 2013, când Papa Benedict era încă în funcţie. Înfiinţarea acesteia este primul pas în procesul de reformare a băncii, pe care Papa Francisc o vrea mai aproape de ideea de austeritate şi modestie. Papa Francisc ia în considerare chiar închiderea băncii dacă aceasta nu va putea fi reformată. „Aceasta este o schimbare semnificativă în economia politică a Vaticanului. Aceasta urmează noua linie politică a Papei Francisc către transparenţă”. spune Giuseppe Di Taranto, profesor la Universitatea LUISS din Roma.

Deşi Rusia şi Ungaria au semnat deja un acord de principiu privind proiectul de 16 miliarde de dolari (11 miliarde de euro) de extindere a singurei centrale nucleare ungare de către compania rusă de stat Rosatom, o decizie finală ar putea fi luată abia în iunie, a declarat ministrul de finanţe rus Anton Siluanov, citat de Budapest Business Journal. Siluanov a spus că guvernul rus ar putea acorda un credit de până la zece miliarde de euro pentru proiectul de construire a două reactoare nucleare la centrala Paks pe lângă cele patru existente deja. Planul guvernului maghiar este de a dubla capacitatea centralei. Linia de credit ar fi deschisă în 2014 pentru o perioadă de zece ani şi va trebui returnată în 21 de ani. Împrumutul rus ar acoperi 80% din costul proiectului, potrivit şefului de cabinet al premierului ungar, Janos Lazar. Ungaria ar fi a 14-a ţară în care Rosatom şi-ar stabili o prezenţă, deşi compania a anunţat recent că îşi va reduce planurile de expansiune pe plan intern. Aceasta a semnat contracte pentru construirea a 20 de reactoare şi a adunat un portofoliu de active străine de peste 74 de miliarde de dolari (54 miliarde de euro) de la dezastrul de la centrala nucleară japoneză Fukushima din martie 2011.

Marile bănci europene ar putea avea un deficit de capital de 770 miliarde de euro dacă ar fi evaluate obiectiv prin testele de stres, iar în unele cazuri ar fi necesar sprijinul financiar al statelor, arată un studiu realizat de doi profesor universitari din SUA şi Germania. Studiul, publicat înaintea unui test de stres la nivelul UE ale cărui rezultate vor fi anunţate abia în noiembrie, a fost realizat de Viral Acharya, profesor la Universitatea din New York şi consilier al Consiliului European pentru Risc Sistemic (o agenţie de evaluare a riscului), şi de Sascha Steffen, de la Şcoala Europeană de Management şi Tehnologie din Berlin. Potrivit studiului, 109 bănci din zona euro ar avea nevoie de 767 de miliarde de euro pentru a-şi aduce capitalul la un nivel considerat sigur de către Banca Angliei. Şeful departamentului pentru stabilitate financiară al Băncii Angliei, Andrew Haldane, a declarat în 2012 că marile bănci trebuie să ajungă la un nivel al capitalului de 7% din activele totale, pentru a se proteja de o nouă criză. Suma de 767 miliarde se referă însă doar la 109 bănci care au publicat date financiare, dintr-un total de 128 care vor fi evaluate până în noiembrie.

Profitul net al Goldman Sachs a crescut anul trecut cu 8%, la 8,04 miliarde dolari, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, susţinut de venituri record generate de serviciile de intermediere, în timp ce dependenţa de operaţiuni de trading este la minumul ultimului deceniu, scrie Bloomberg. Directorul general Lloyd C. Blankfein (foto) ţine sub control costurile şi se bazează pe veniturile operaţiunilor de investment banking, în condiţiile scăderii activităţilor de tranding. Veniturile totale au crescut uşor în 2013, de la 34,16 miliarde de dolari la 34,2 miliarde de dolari. Banca a obţinut 6 miliarde de dolari din investment banking, pe locul al doilea în istoria băncii, în condiţiile în care veniturile aduse de serviciile de intermediere au atins nivelul record de 4,03 miliarde de dolari. Veniturile din operaţiunile de trading au coborât cu 13%, la 15,7 miliarde de dolari, reprezentând 46% din total, cel mai redus nivel după anul 2002. În trimestrul al patrulea, profitul net a scăzut cu 19%, la 2,33 miliarde de dolari, respectiv 4,6 dolari pe acţiune. Profitul a depăşit estimările analiştilor, de 4,18 dolari pe acţiune.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO