Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Autor: Daniela Stoican, Vlad Popescu

12.01.2014, 21:23 79

Cancelarul german Angela Merkel a cedat presiunilor partenerilor din coaliţia de guvernare şi a numit un filorus, pe Gernot Erler, pentru a coordona relaţiile germano-ruse. Numirea vine ca o concesie a lui Merkel, liderul creştin-democraţilor, faţă de liderul parteneriilor social-democraţi Frank-Walter Steinmeier, scrie EUobserver. Steinmeier, devenit recent ministru de externe, a insistat asupra înlocuirii fostului coordonator special al relaţiilor cu Rusia Andreas Schockenhoff, numit din partea partidului creştin-democrat. Schockenhoff este un critic dur al abuzurilor la adresa drepturilor omului din Rusia. Publicaţia germană Der Spiegel a scris despre existenţa unor certuri în coaliţie şi că Schockenhoff a refuzat să plece din funcţie. Gernot Erler, în vârstă de 70 de ani, este un aliat apropiat al liderului social-democrat Steinmeier, actualul ministru de externe, pro-rus, al Germaniei. Numirea lui Erler poate semnala încălzirea relaţiillor germano-ruse. 

Compania franceză Total a devenit primul mare grup petrolier care investeşte în dezvoltarea sectorului gazelor de şist din Marea Britanie, alocând 50 milioane de dolari pentru proiecte de explorare în estul Angliei, scrie Financial Times. Total va plăti 1,6 milioane de dolari pentru a prelua 40% din drepturile comerciale la două licenţe de explorare în zona Gainsborough, un bazin geologic din Lincolnshire, în estul Angliei, unde se crede că ar exista zăcăminte semnificative de gaze. Investiţia Total reprezintă un vot de încredere în dezvoltarea sectorului gazelor de şist în Marea Britanie, privită cu ambiţie de guvern, care speră să imite succesele reuşite de Statele Unite în ultimii ani. Guvernul subliniază câştigurile economice uriaşe înregistrate de SUA datorită exploatării gazelor de şist. Preţurile la gaze naturale din Statele Unite sunt de patru ori mai mici decât în Europa, datorită creşterii semnificative a producţiei interne odată cu accesarea zăcămintelor de şist. Astfel, SUA a devenit exportator net de energie, consumatorii casnici şi industriali plătesc mai puţin, iar industria trece printr-o perioadă de revigorare alimentată cu gaze ieftine.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO