Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business internaţional

Maciej Grabowski, noul ministru al mediului din Polonia

Maciej Grabowski, noul ministru al mediului din Polonia

Autor: Marius Oncu, Bogdan Cojocaru

27.11.2013, 18:41 57

Noul ministru al mediului din Polonia, Maciej Grabowski, consideră că legislaţia privind explorarea gazelor de şist ar trebui să fie prioritară pentru ministerul său, alături de problemele legate de managementul deşeurilor şi al apei, scrie The Warsaw Business Journal. O versiune actualizată a proiectului de lege referitor la explorarea şi exploatarea gazelor de şist ar trebui trimisă guvernului până la sfârşitul anului, a spus Grabowski. „Am vrea să avem o lege care să faciliteze investiţiile în gaze de şist şi care să limiteze riscurile pentru investitori. Vrem ca legea să intre în vigoare cât de curând posibil”, a menţionat ministrul. El a precizat că regulile privind taxarea pentru extragerea gazelor de şist vor fi incluse în altă lege, pregătită de ministerul de finanţe.

Grecia ar trebui să renunţe la 555 de reglementări depăşite impuse companiilor, întrucât acestea limitează dezvoltarea economiei şi reduc competitivitatea, potrivit unui raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), citat de cotidianul The Guardian. Reglementările care ar trebui înlăturate afectează creşterea în retail, industria de procesare a alimentelor, materiale de construcţii şi turism. Printre acestea se numără reguli excesive privind campaniile de discounturi şi stabilirea termenului de valabilitate al produselor. Comerţul şi industria de procesare a alimentelor, reprezentând în prezent peste o cincime din PIB al Greciei, ar genera o activitate economică suplimentară de 5,2 miliarde de euro, dacă guvernul de la Atena ar implementa recomandarea OCDE, se arată în raportul organizaţiei internaţionale. În prezent, magazinele trebuie să obţină avize pentru promoţii, iar termenele de valabilitate ale produselor alimentare sunt stabilite de autorităţi.

Doi miniştri francezi au cerut grupului auto PSA Peugeot Citroën să-şi reconsidere intenţia de a constitui provizioane de 21 de milioane de euro pentru plata pensiei directorului general, Philippe Varin, care urmează să părăsească postul în 2014, potrivit Financial Times. Ministrul industriei, Arnaud Montebourg, şi cel al finanţelor, Pierre Moscovici, au transmis companiei auto că trebuie să-şi reanalizeze planurile, după ce sindicatele au cerut şefului companiei să renunţe cel puţin la o parte din pensia anuală, de 310.000 de euro. Varin va renunţa la postul de şef al Peugeot în 2014, cu trei ani înainte de încheierea contractului, urmând să fie înlocuit de Carlos Tavares, fost director operaţional executiv (COO) la Renault. Grupul auto se confruntă cu probleme financiare în contextul dependenţei de vânzările de pe piaţa europeană, aflată în declin în ultimii ani. Parte a unui program de restructurare, Peugeot desfiinţează peste 10.000 de locuri de muncă şi a propus intrarea în acţionariat a statului francez şi a producătorului auto chinez Dongfeng Motor.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO