Business Internaţional

Ştiri pe scurt din business international

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru, Ioana Niţă

13.05.2013, 18:40 71

Biroul Suprem de Audit al Poloniei a acuzat Ministerul Sportului şi Turismului că a cheltuit greşit şase milioane de zloţi (1,5 milioane euro) pe concerte şi alte evenimente organizate pe Stadionul Naţional şi nu pe promovarea campionatului de fotbal Euro 2012, scrie Warsaw Business Journal. Ministrul sportului Joanna Mucha a respins acuzaţiile susţinând că fondurile nu au avut ca destinaţie promovarea campionatului de fotbal, ci testarea stadionului. Cheltuielile ar fi fost aprobate de Ministerul Finanţelor dintr-un fond de rezervă. „Toate notele de plată au avut nevoie de aprobarea Ministerului de Finanţe şi de fiecare dată am obţinut aprobare”, a spus Mucha.

Miniştrii de finanţe şi şefii băncilor centrale din Uniunea Europeană (UE) au fost de acord la presiunile SUA să reducă austeritatea şi au sugerat că sunt dispuşi să ofere sprijin financiar şi să acţioneze pentru a dezgheţa creditarea, scrie Bloomberg.  Oficialii europeni s-au întâlnit ieri la Bruxelles pentru a discuta despre situaţia economică. Guvernele europene trebuie să regândească politica de stimulare a economiei, după trei ani în care au redus cheltuielile bugetare, în încercarea de a face faţă adâncirii recesiunii din zona euro şi de a combate şomajul record. În luna martie, rata şomajului din UE a depăşit nivelul de 12%, potrivit datelor Eurostat.

Activitatea din sectorul de construcţii din Grecia a scăzut puternic în februarie, numărul avizelor de construcţii emise reducându-se cu 45,4% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Volumul construcţiilor din sectorul privat s-a diminuat cu 44,8%, scrie Kathimerini. În luna februarie, numărul total de avize de construcţii emise a fost de 1.240, potrivit datelor Institutului de Statistică din Grecia (ELSTAT). „În ultimele 12 luni, din martie 2012 până în februarie 2013, numărul de avize de construire emise pentru sectorul public şi cel privat a fost de 20.791 la nivelul întregii ţări, ceea ce indică o scădere de aproximativ 43% în raport cu intervalul martie 2011-februarie 2012”, se arată într-un comunicat al ELSTAT.

Parisul şi Berlinul au elaborat un plan comun de luptă împotriva şomajului în rândul tinerilor prin intermediul acordării unor credite întreprinderilor care îi recrutează, scrie ziarul german Rheinische Post în ediţia de luni, scrie AFP. Iniţiativa comună a miniştrilor francez al Muncii Michel Sapin şi german Ursula von der Leyen, intitulată „New Deal for Europe“, o referire la un „New Deal“ din anii ‘30 al preşedintelui american Franklin Delano Roosevelt, urmează să fie prezentată într-o conferinţă la Paris, pe 28 mai, organizată de investitorul filantrop germano-american Nicolas Berggruen, potrivit cotidianului. Miniştrii Finanţelor Pierre Moscovici şi Wolfgang Schäuble „vor lua de asemenea parte“, scrie ziarul, care citează „surse apropiate guvernelor şi organizatorilor conferinţei“. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO