Business Internaţional

Ştiri pe scurt din Business Internaţional

Autor: Marius Oncu

15.04.2013, 00:00 80

Băncile cu probleme trebuie să fie lichidate în viitor la fel ca orice companie, fără a pune în pericol sectorul financiar, a declarat ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble, adăugând că în cazul salvării acestora ar fi necesar ca acţionarii şi creditorii să participe primii la costuri. „Cipru a fost un caz unic, dar nu vom mai accepta problema limitelor morale. (...) În viitor, va trebui să fie posibilă lichidarea treptată a băncilor cu probleme la fel ca orice altă companie, fără a pune în pericol stabilitatea sectorului financiar“, a spus Schaeuble după o reuniune la Dublin a miniştrilor de finanţe din UE, care s-a desfăşurat pe parcursul a două zile, potrivit Bloomberg. Proprietarii băncii şi creditorii ar trebui să fie primii pe lista celor care suportă costurile înainte ca guvernele să intervină pentru recapitalizare sau Mecanismul European pentru Stabilitate - fondul de urgenţă al zonei euro - să asigure sprijin financiar.

Economia mondială se află blocată într-un trend de creştere slabă, incapabilă să susţină o recuperare decentă şi în pericol chiar să încetinească brusc, potrivit unor indicatori calculaţi de cotidianul Financial Times (FT) în colaborare cu Brookings Institution. În pofida pieţelor financiare solide şi a revenirii încrederii în rândul companiilor şi consumatorilor pe pieţele emergente, indicatorii de ansamblu ai creşterii economice abia s-au mişcat faţă de mijlocul anului 2011. În ultimii aproape doi ani, încercările de revigorare a activităţii economice au fost oprite repetat de date macroeconomice slabe şi criza din zona euro. „Indicatorii arată că economia globală este incapabilă de creştere accelerată şi se confruntă cu riscul unei opriri bruşte. Singurul lucru bun care poate fi spus despre activitatea economică slabă este că a atins nivelul minim în unele economii cheie“, a declarat Eswar Prasad, cercetător la Brookings Institution.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO