Business Internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Autor: Ioana Nita, Ana Borlescu, Anca Dumitrescu

09.07.2012, 00:01 64

Iranul a ajuns la un acord cu rafinăriile din Europa pentru a vinde o parte din petrolul său prin intermediul unui consorţiu privat, această decizie fiind luată pentru a ocoli embargoul impus de UE menit să preseze Teheranul să oprească programul său nuclear, scrie Thomson Reuters. UE a interzis importul, achiziţionarea şi transportul petrolului iranian de la 1 iulie. Astfel, exporturile de petrol din republica islamică se vor reduce cu peste 50% luna aceasta, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar veniturile lunare din vânzarea petrolului se vor diminua cu miliarde de dolari. "Potrivit acordului, 20% din exporturile de petrol ale Iranului vor fi intermediate de consorţiul privat", a afirmat un oficial iranian. El nu a vrut să dea detalii cu privire la rafinăriile implicate. Înainte de embargoul UE, Iranul vindea aproximativ o cincime din petrolul său în Europa.

Grecia va solicita mai mult timp din partea creditorilor internaţionali pentru reducerea deficitului bugetar şi echilibrarea balanţei bugetare, pe fondul recesiunii din ce în ce mai accentuate, afirmă premierul Antonis Samaras, citat de AFP. "Cerem mai mult timp pentru ajustarea balanţei bugetare", a declarat premierul într-un discurs rostit în parlament, prezentând o serie de măsuri pentru menţinerea ţării în zona euro: accelerarea privatizărilor şi privatizarea unor companii publice.

Volkswagen, cel mai mare constructor auto european, a reuşit să evite plata unor taxe suplimentare de peste 900 de milioane euro prin includerea unei singure acţiuni de 131 euro în preţul de achiziţie a participaţiei de 50,1% pe care nu o deţinea încă la Porsche, de 4,46 miliarde de euro, scrie Bloomberg. Includerea acestei acţiuni a permis VW să clasifice tranzacţia ca o restructurare şi nu ca o preluare. Structura tranzacţiei a fost în mare parte creaţia lui Michael Schaden, specialist în taxe la Ernst&Young în Stuttgart, potrivit unei surse apropiate situaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO