Business Internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Autor: Ioana Niţă

23.04.2012, 00:00 68

Bulgaria a alocat 50 milioane leva (25,56 milioane euro) în vederea finanţării start-up-urilor pentru persoane care în prezent sunt şomere, scrie The Sofia Echo. Cel puţin 2.500 persoane vor primi subvenţii de până la 20.000 leva (10.224 euro) pentru începerea unei afaceri, banii putând fi folosiţi pentru instruirea personalului, cumpărarea echipamentelor şi materialelor necesare funcţionării companiei, pentru reparaţii şi chiar pentru salariile angajaţilor, dar nu pe o perioadă mai lungă de 3 luni. Fondurile au fost alocate din programul operaţional pentru dezvoltarea resurselor umane al Uniunii Europene. Pentru a fi eligibili, participanţii la acest program trebuie să fie înregistraţi ca şomeri şi să fi urmat cursuri de management şi antreprenoriat sau să aibă alte aptitudini cerute pentru conducerea propriei companii, conform informaţiilor furnizate de Ministerul Muncii din Bulgaria.

Polonia se află în top 20 al celor mai atractive pieţe pentru retailerii din lume, conform unui raport CBRE, citat de publicaţia Warsaw Business Journal. Din 2011, polonezii au urcat în clasament de pe locul 22 pe locul 19. În raport sunt analizate 326 de brand-uri din 73 de ţări şi se arată că economia stabilă a Poloniei a determinat creşterea popularităţii pe plan global a ţării, potrivit agenţiei poloneze de presă PAP. Conform declaraţiilor directorului departamentului de retail de la CBRE, Magdalena Fratczak, succesul Poloniei se datorează faptului că este una dintre puţinele pieţe cu cerere neacoperită în totalitate, în special în sectorul comercial.

Acţionarii proiectului gazoductului rus South Stream, care are ca scop transportul gazelor naturale ruseşti în Europa, au fost de acord să construiască partea de nord a conductei din Austria înainte de a începe lucrările pentru segmentul sudic din Italia, scrie Ria Novosti. "Această problemă este de competenţa gigantului rus Gazprom şi vizează tranzitul ţărilor, însă am ajuns la un acord ca partea gazoductului din sudul Italiei să fie începută după ce va fi terminată construcţia părţii din Austria", a declarat reporterilor Paolo Scaroni, şeful companiei italiene de energie Eni.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat că va acorda un credit de 5 milioane euro băncii DSK pentru sprijinirea lucrărilor de consolidare şi izolare termică în sectorul rezidenţial din Bulgaria, potrivit Novinite. Împrumutul face parte din linia de credit a BERD destinată îmbunătăţirii eficienţei energetice din sectorul rezidenţial. DSK, deţinută de grupul ungar OTP Bank şi a doua cea mai mare bancă din Bulgaria, va utiliza fondurile BERD pentru a credita proprietarii de apartamente sau asociaţiile de proprietari. Prin acest program se finanţează investiţiile făcute de gospodăriile bulgare, cum ar fi izolarea termică a pereţilor, montarea unor ferestre izolate corespunzător, boilere şi sisteme de încălzire împreună cu alte tehnici moderne de economisire a energiei. Conform BERD, proiectul va ajuta gospodăriile să îşi reducă facturile la energie. Linia de credit a fost lansată în 2005 şi a finanţat aproximativ 30.000 de proiecte în 6 ani pentru economisirea energiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO