Business Internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Autor: Bogdan Cojocaru, Marius Oncu

23.02.2012, 00:01 48

Monopolul rus al exporturilor de gaze naturale Gazprom a acuzat Ucraina că a sustras ilegal până la 40 de milioane de metri cubi de gaze din reţeaua de transport a combustibilului către Europa timp de mai multe zile luna aceasta, scrie Ria Novosti. Acuzaţiile au fost făcute de Alexei Miller, CEO al grupului rus. Ministrul ucrainean al energiei Iuri Boiko a declarat luna trecută că Ucraina intenţionează să reducă importurile de gaze naturale din Rusia de la 52 de miliarde de metri cubi la 27 de miliarde de metri cubi. Gazprom a reacţionat atrăgând atenţia că actualul contract nu menţionează modificări unilaterale în achiziţia de gaze.

BNP Paribas şi Goldman Sachs, două dintre cele mai mari bănci din lume, au îmbunătăţit proiecţiile de creştere economică pentru Polonia, singura ţară din UE care a evitat recesiunea în timpul crizei economice mondiale, scrie Warsaw Business Journal. Potrivit BNP, economia urmează să crească cu 2,4% anul acesta şi cu 2,7% în 2013. Estimările anterioare menţionau un avans de 1,6% pentru 2012 şi de 2,4% pentru anul următor. Goldman Sachs mizează pe o creştere de 2,5% pentru anul acesta, comparativ cu un avans de 2% anticipat anterior.

Agenţia de evaluare financiară Fitch a retrogradat calificativul pentru credite pe termen lung al Greciei de la "CCC", echivalent cu un "risc substanţial", la "C", reprezentând un nivel excepţional de risc şi perspectiva unui "default inevitabil", ca urmare a anunţării preschimbării de obligaţiuni. Califiactivul pentru credite pe termen scurt a fost confirmat la "C", se arată într-un comunicat al Fitch. Retrogradarea Greciei urmează anunţului miniştrilor de finanţe din zona euro referitor la implicarea sectorului privat în restructurarea datoriilor statului elen şi prezentarea termenilor preschimbării de obligaţiuni guvernamentale elene.

Economia zonei euro este în pericol de a intra din nou în recesiune după ce sectorul serviciilor s-a contractat în această lună, alăturându-se astfel industriei prelucrătoare, şi a temperat optimismul după aprobarea celui de-al doilea pachet de ajutor financiar pentru Grecia, scrie Thomson Reuters. Sondaje realizate în rândul directorilor repsonsabili cu achiziţiile arată o activitate neobişnuit de slabă în cele mai puternice două economii ale uniunii monetare, Germania şi Franţa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO