Business Internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

no title

Autor: Vlad Popescu, Marius Oncu, Anca Dumitrescu

20.01.2012, 00:01 91

Fitch ar putea coborî cu una sau două trepte ratingurile a şase state din zona euro aflate în curs de evaluare, inclusiv Italia şi Spania, a declarat ieri la Madrid Ed Parker, director în cadrul agenţiei, scrie agenţia Thomson Reuters. Fitch a plasat în decembrie Belgia, Spania, Slovenia, Italia, Irlanda şi Cipru sub evaluare cu perspectivă negativă. La momentul respectiv, agenţia considera că zona euro nu mai poate găsi o soluţie decisivă şi completă pentru criza datoriilor de stat. Standard & Poor's a retrogradat vineri ratingurile a nouă ţări din zona euro, printre care Franţa, Austria, Italia şi Spania.

Spania s-a împrumutat ieri cu 3 miliarde euro pe zece ani la dobânzi în scădere puternică, cu cerere solidă în piaţă pentru titlurile scoase la licitaţie, reuşind să treacă astfel cu bine peste cel mai important test de finanţare de la începutul acestui an, potrivit Thomson Reuters. Randamentul mediu al licitaţiei, de 5,4%, este cu 150 puncte de bază, sau 1,5 puncte procentuale, sub dobânda plătită în noiembrie într-o operaţiune similară. Franţa a beneficiat, de asemenea, de cerere solidă pentru obligaţiunile pe termen mediu prin care a atras joi aproape 8 miliarde euro.

Banca americană Morgan Stanley a raportat pierderi de 275 mil. dolari pentru ultimul trimestru al anului trecut, faţă de un profit de 600 milioane de dolari în ultimele trei luni din 2010, însă rezultatul a fost mai bun decât aşteptările analiştilor, potrivit agenţiei Thomson Reuters. Rezultatul din trimestrul al patrulea include o pierdere de 1,7 miliarde de dolari în urma unei înţelegeri amiabile cu grupul de asigurări MBIA privind renunţarea de către Morgan Stanley la garanţii pentru obligaţiuni ipotecare pe care le are în portofoliu. Veniturile totale au scăzut cu 26%, la 5,7 miliarde de dolari, minimul începând cu trimestrul al doilea al anului 2009.

Bank of America, a doua mare bancă din Statele Unite în funcţie de active, a raportat un profit net de 1,44 miliarde de dolari pentru anul trecut. Rezultatul reflectă un câştig net de 1,99 miliarde de dolari în trimestrul al patrulea, după pierderi de 2,23 miliarde de dolari în 2010, transmite Bloomberg. Profitul din ultimele trei luni ale anului s-a datorat vânzărilor de active şi consolidării capitalului peste aşteptări. În trimestrul patru din 2010, Bank of America a înregistrat pierderi de 1,24 miliarde de dolari, după ce a reevaluat în scădere valoarea diviziei de împrumuturi pentru locuinţe.

Preşedintele SUA Barack Obama l-ar putea nominaliza pe Lawrence Summers (foto), fost şef al Consiliului Economic Naţional de la Casa Albă, pentru preşedinţia Băncii Mondiale, după încheierea mandatului lui Robert Zoellick în vara acestui an, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situaţiei. Nominalizarea lui Summers (57 de ani) i-ar putea nemulţumi pe unii membri ai Partidului Democrat, care au criticat rolul său în dereglementarea industriei financiare, însă fostul oficial este susţinut de mai multe nume sonore din administraţia americană, inclusiv secretarul general al Trezoreriei SUA, Timothy Geithner, şi actualul director al Consiliului Economic, Gene Sperling, a arătat una dintre surse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO