Business Internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Autor: Alexandru Matei, Vlad Popescu, Iuliana Enache

04.01.2012, 00:01 49

Şomajul din Germania a ajuns în decembrie la cea mai redusă rată de după 1991, conform agenţiei germane a forţei de muncă. Şomajul a scăzut la 6,8%, cea mai redusă valoare de la unificarea celor două Germanii, scrie BBC News.

Rialul iranian a scăzut cu 12% faţă de dolar după ce SUA au anunţat noi sancţiuni împotriva regimului de la Teheran. SUA au decis să sancţioneze companiile care fac afaceri cu banca centrală iraniană, care intermediază majoritatea tranzacţiilor cu petrol ale ţării, scrie BBC News.

Preţul grâului pentru făină cu livrare în martie tranzacţionat la Paris a crescut cu 12% în ultimele 12 zile, ajungând la 198 de euro pe tonă, scrie Bloomberg. Preţul grâului a scăzut cu 23% pe bursa din Paris anul trecut, cea mai importantă scădere din ultimii trei ani.

Noul guvern din Libia a cerut companiei italiene Eni, cel mai mare investitor din sectorul petrolier al ţării nord-africane, să ajute la reconstrucţia oraşelor afectate de războiul dintre rebeli şi forţele loiale fostului dictator Muammar Gadhafi, scrie Hurriyet. Eni controlează 10% din producţia de petrol a Libiei şi 18% din cea de gaze naturale

Lufthansa a anunţat că urmează să majoreze preţurile biletelor, refuzând să absoarbă costurile suplimentare generate de extinderea de la 1 ianuarie a pieţei UE de certificate pentru emisii de carbon către industria transporturilor aeriene, conform agenţiei de presă Thomson Reuters. Grupul german estimează că va înregistra în acest an costuri suplimentare de 130 mil. euro în urma intrării pe piaţa permiselor pentru emisii de carbon.

Compania petrolieră britanică BP cere în justiţie circa 20 mld. dolari firmei americane Halliburton pentru mareea neagră generată de explozia platformei sale Deepwater Horizon în Golful Mexic în 2010, scrie AFP. BP încearcă să obţină "valoarea costurilor şi cheltuielilor care i-au fost imputate pentru a curăţa zona poluată şi a o remedia".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO