Business Internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Ungaria va lansa o anchetă pentru identificarea persoanelor responsabile pentru "o serie de atacuri" asupra forintului, potrivit publicaţiei Magyar Nemzet, care citează surse apropiate guvernului. Decizia a fost luată la o reuniune a guvernului şi cabinetului pentru siguranţă naţională. "Atacurile persistente şi concertate" asupra forintului au fost o problemă prioritară la reuniune. Forintul s-a depreciat semnificativ în ultima perioadă în raport cu euro şi francul elveţian, în timp ce alte monede din regiune nu s-au confruntat cu probleme atât de grave.

Comisia Europeană (CE) a acordat Italiei termen de 30 de zile să elimine "acţiunile de aur" pe care le deţine la marile companii de importanţă strategică, precum Enel, Eni, Telecom Italia sau Finmeccanica, scrie agenţia Thomson Reuters. Comisia a avertizat că va reclama Italia la Curtea Europeană de Justiţie, deoarece consideră că legislaţia italiană care asigură statului "acţiunile de aur" la companiile strategice constituie o restricţionare nejustificată a liberei circulaţii a capitalului.

CE a anunţat ieri că va apela pentru a doua oară la Curtea Europeană de Justiţie pentru a încerca să determine Germania să abroge "legea Volkswagen", care acordă practic landului Saxonia Inferioară drept de veto în acţionariatul gigantului auto, potrivit agenţiei Thomson Reuters. CE a arătat că va contesta pentru a doua oară legea germană la Luxembourg. Comisia va propune Curţii să impună penalităţi financiare de 31.114,72 euro pe zi, de la data deciziei iniţiale a Curţii, din 2007, până când Germania se va conforma verdictului sau până când Curtea va emite o nouă hotărâre.

Investitorii au plătit sume record pentru a se proteja împotriva riscului de default al băncii americane Bank of America (BofA), în condiţiile în care îngrijorările legate de expunerea instituţiei de credit la datoriile din zona euro sunt tot mai mari. CDS-urile BofA, o formă de protecţie împortiva incapacităţii de plată, au crescut în această săptămână la 495 de puncte de bază(bp), ceea ce înseamnă plata a 495.000 de dolari pentru a asigura 10 milioane de dolari din datoria BofA pe cinci ani, potrivit Markit, o companie care furnizează servicii de informaţii financiare, scrie Financial Times. La începutul lunii octombrie valoarea CDS-urilor era de 456 bp, iar la sfârşitul aceleiaşi luni de 300 bp.

Preşedintele Yemen-ului, Ali Abdullah Saleh, a fost de acord să demisioneze după 33 de ani în care s-a aflat la conducerea ţării, devenind astfel al patrulea lider arab înlăturat de proteste. Demisia aruncă ţara, zguduită de violenţe, într-o nouă perioadă de incertitudine. Saleh, care a refuzat foarte mult timp să cedeze conducerea ţării, a făcut o călătorie neaşteptată în Arabia Saudită unde a semnat un acord prin care îi transferă puterea vice-preşedintelui Abed Rabbo Mansour Hadi în 30 de zile. Acest acord prevede şi alegerea unui nou preşedinte în trei luni şi o putere mai mare pentru partidele din opoziţie, potrivit The Wall Street Journal.

Grupul farmaceutic american Merck, al doilea ca mărime din Statele Unite, va plăti penalizări de 950 milioane de dolari pentru închiderea unei investigaţii în care este acuzat de comercializarea ilegală a unui medicament destinat calmării durerilor, transmite Bloomberg. În plus, o divizie a grupului, Merck Sharp & Dohme, îşi va recunoaşte vinovăţia, în urma acuzaţiei penale de comercializare incorectă a medicamentului Vioxx. Grupul va plăti o amendă penală de 321,6 milioane de dolari şi compensaţii civile de 628,3 milioane de dolari, în urma acuzaţiilor că a vândut Vioxx unor utilizatori neautorizaţi şi a făcut declaraţii false referitoare la siguranţa cardiovasculară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO