Business Internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat Ciprul că trebuie să ia măsuri urgente pentru susţinerea economiei şi că trebuie intensificate eforturile de evitare a derapajului fiscal provocat parţial de expunerea la Grecia, transmite Reuters. Măsurile de austeritate ale autorităţilor pentru limitarea costurilor legate de pensii şi acordarea mai judicioasă a ajutoarelor sociale, reprezintă un efort minim de instaurare a ordinii, a declarat directorul adjunct al departamentului pentru Europa al FMI, Erik Jan de Vrijer.

Profitul net al PepsiCo, al doilea mare producător de băuturi răcoritoare din lume şi lider pe piaţa snacksurilor, a urcat cu 2% în trimestrul al treilea, la 2 miliarde de dolari, depăşind uşor aşteptările analiştilor, iar grupul american a confirmat obiectivele pentru acest an, în pofida contribuţiei mici a cursului valutar. Veniturile nete au avansat cu 13%, la 17,58 miliarde de dolari, de la 15,51 miliarde dolari în urmă cu un an, potrivit datelor publicate miercuri de grup. În primele nouă luni, profitul net a urcat cu 1,5%, la 5 miliarde de dolari, iar veniturile nete cu 17%, la 46,34 miliarde de dolari.

Consorţiul Nabucco menţine termenul de începere a construcţiei gazoductului care ar urma să transporte gaze din zona Mării Caspice către Europa pentru 2013, estimând că nu vor avea loc întârzieri şi că lucrările vor fi finalizate în 2017. "Calendarul Nabucco este dependent de disponibilitatea surselor de gaze. Demararea construcţiei este în continuare planificată pentru 2013 şi momentan nu estimăm întârzieri. Dorim să finalizăm construcţia până la sfârşitul lui 2017", a afirmat într-o declaraţie de presă purtătorul de cuvânt al consorţiului Nabucco, Christian Dolezal.

Francul elveţian este în continuare supraevaluat şi va trebui să se deprecieze pentru a preveni "deteriorări grave" pe care le-ar putea aduce economiei elveţiene, apreciază directorul executiv al Swisscom, Carsten Schloter, potrivit Bloomberg. Compania, cel mai mare operator de telefonie din Elveţia, şi-a diminuat ţintele de profit pentru august din cauza aprecierii francului care scade încasările provenite de la unitatea sa din Italia, Fastweb.

Autorităţile iraniene nu s-au înţeles cu Gazprom cu privire la concesionarea exploatărilor de gaze naturale din Azar, un câmp deţinut în coproprietate cu Irak. În schimb, contractul în valoare de 1,9 mld. dolari a fost încheiat cu compania parţial deţinută de stat Oil Industries' Engineering and Construction, scrie Financial Times. Totodată, Iranul a suspendat "temporar" contractul cu corporaţia chineză China National Petroleum (CNPC) care prevedea dreptul CNPC de a exploata gazele naturale pe două câmpuri aflate în sudul ţării.

Constructorul de automobile japonez Toyota a anunţat miercuri că este constrâns să-şi suspende producţia timp de o săptămână (10-15 octombrie) la trei uzine din Thailanda din cauza inundaţiilor care perturbă lanţul de aprovizionare, relatează AFP. Instalaţia de asamblare a Toyota nu a suferit pagube directe, dar unii furnizori sunt în incapacitate de a-i livra piesele cerute pentru fabricarea de vehicule, a explicat grupul într-un comunicat. "Nu putem spune încă în ce măsură va fi afectată producţia de întreruperea lanţurilor deoarece nu ştim cât timp va dura acest lucru", a precizat o purtătoare de cuvânt a companiei Toyota la Tokio.

Un zăcământ gazeifer din Turkmenistan include rezerve de până la 21.000 de miliarde de metri cubi de gaze, fiind pe locul al doilea ca mărime în lume după zăcământul South Pars din Iran, potrivit firmei britanice de audit Gaffney, Cline and Associates, relatează AFP. "Putem afirma cu certitudine că zăcământul South-Iolotan Osman este al doilea ca mărime la nivel mondial", a declarat Jim Gillet, directorul Gaffney, Cline and Associates, într-o conferinţă de presă la Aşhabad, capitala statului turkmen. Potrivit estimărilor, zăcământul include rezerve de 13.100-21.200 miliarde de metri cubi de gaze, a precizat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO