Business Internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Erkki Liikanen, unul dintre membrii Consiliului Guvernatorilor Băncii Centrale Europene, a avertizat că băncile europene au nevoie de o recapitalizare urgentă pentru a rezista crizei datoriilor suverane, pe care o consideră cea mai mare de după cel de-al Doilea Război Mondial, scrie agenţia Thomson Reuters. "Băncile trebuie să fie recapitalizate. Soarta băncilor şi cea a guvernelor sunt interconectate", a afirmat Liikanen într-un interviu acordat unui post de televiziune finlandez. El a mai avertizat că dacă nu va fi gestionată eficient, criza datoriilor suverane ar putea declanşa o nouă criză de lichiditate care s-ar propaga apoi în celelalte economii dezvoltate, chiar dacă centrul ei se va afla în zona euro.

Statele Unite au evitat probabil recesiunea, cel puţin deocamdată, iar analiştii Goldman Sachs şi cei ai Macroeconomic Advisers şi-au îmbunătăţit prognozele pentru trimestrul al treilea, după o serie de indicatori care au depăşit estimările, relatează Bloomberg. Goldman Sachs Group şi Macroeconomic Advisers au revizuit estimările privind avansul PIB-ului american în trimestrul al treilea de la circa 2% la 2,5%. Avansul ar fi aproape dublu faţă de ritmul de 1,3% din trimestrul al doilea şi cel mai rapid din acest an. Cele mai recente date favorabile sunt cele publicate vineri de Departamentul Muncii potrivit cărora în septembrie au fost create 103.000 de locuri de muncă.

Familia regală a emiratului Qatar a cumpărat operaţiunile de private banking ale grupului financiar KBC, accelerând astfel investiţiile în sistemul bancar confruntat cu probleme din zona euro, transmite Reuters. Un grup de investiţii din Qatar deţinut de membri ai familiei regale Al-Thani a cumpărat operaţiunile de private banking ale KBC, a declarat luni ministrul de finanţe al Luxemburgului Luc Frieden. KBC a anunţat anterior că Precision Capital, o firmă înregistrată în Luxemburg şi controlată de investitori din Qatar, a convenit să preia KBL, divizia de private banking a grupului, pentru 1,05 miliarde de euro. Investitorul a cerut discreţie, potrivit grupului.

O divizie a fondului suveran de investiţii controlat de statul chinez a început din nou să cumpere acţiuni la marile bănci locale pentru prima dată după criza din 2008-2009, acesta fiind cel mai recent semnal că autorităţile de la Beijing încearcă să susţină bursele, transmite Reuters. Indicele Shanghai Compozit a pierdut aproape 17% în acest an, din cauza temerilor privind înăsprirea politicii monetare şi evoluţia economiei. Achiziţia de acţiuni bancare ar fi prima după criza financiară din 2008-2009 şi prima recunoscută oficial de Beijing. Agenţia de presă Xinhua a anunţat că firma Central Huijin Investment cumpără acţiuni la cele patru mari bănci din China.

BNP Paribas intenţionează să îndeplinească noile reguli financiare internaţionale Basel III până la începutul lui 2013, fără să efectueze o majorare de capital, a declarat Carine Lauru, purtătoare de cuvânt a celei mai mari bănci din Franţa, transmite Bloomberg. Astfel, banca vrea să ajungă la un raport Tier1 între capital şi activele ponderate în funcţie de risc de 9%. Lauru a refuzat să comenteze informaţii din presă potrivit cărora BNP Paribas şi Société Générale şi-ar putea majora capitalul cu 7 miliarde de euro, respectiv 4 miliarde de euro, în cadrul planului european de consolidare a sectorului bancar din regiune.

Bank of America, care vrea să reducă cheltuielile prin eliminarea a cel puţin 30.000 de locuri de muncă, îi va plăti fostului şef al diviziei de administrare a averilor Sallie Krawcheck compensaţii de 6 milioane de dolari după desfiinţarea postului său, transmite Bloomberg. Suma include salariul pe un an, de 850.000 de dolari, şi plata a 5,15 milioane de dolari în 2012, a anunţat banca. Directorul pentru operaţiuni bancare de consum şi carduri de credit Joseph Price, al cărui post a fost de asemenea desfiinţat, va primi compensaţii de 5 milioane de dolari. Ca şi Krawcheck, el va primi salariul pe un an, respectiv 850.000 de dolari, iar ulterior 4,15 milioane de dolari, cu condiţia să nu încalce un contract cu banca.

Rusia ar putea cumpăra datorii spaniole dacă de aceste achiziţii va fi nevoie pentru rezolvarea crizei datoriilor din zona euro, a declarat consilierul prezidenţial Arkady Dvorkovich, potrivit Ria Novosti. El a menţionat că fostul ministru de finanţe Alexei Kudrin şi actualul ministru de externe Serghei Lavrov s-au întâlnit cu ministrul spaniol al economiei Elena Salgado pentru a discuta un posibil acord. Agenţia de evaluare financiară Fitch a retrogradat săptămâna trecută ratingul datoriilor spaniole din cauza îngrijorărilor legate de impactul pe care îl are asupra finanţelor statului criza datoriilor din zona euro. Dvorkovich a mai spus că Rusia nu va sprijini iniţiativa Comisiei Europene de a introduce o nouă taxă pe tranzacţiile financiare la nivelul UE pentru mărirea bugetului uniunii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO