Business Internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Foto: AFP

Autor: Radu Bostan, Bogdan Cojocaru, Vlad Popescu

10.01.2013, 00:00 90

Ungaria a înregistrat în luna decembrie un excedent bugetar de 84,2 miliarde de forinţi (290 mil. euro), ceea ce duce deficitul pe întreg anul 2012 la 607 miliarde de forinţi (2 mld. euro), excluzând deficitele bugetelor locale. Dacă în calcul intră şi acestea, deficitul bugetar conform standardelor europene de contabilitate (ESA) ar fi mai mic decât 2,7% din PIB, scrie Portfolio. Acest nivel este mai redus decât limita de 3% din PIB impusă de regulile Uniunii Europene, ceea ce este o veste bună pentru Ungaria, care face eforturi pentru a ieşi de sub procedura de deficit excesiv deschisă de Comisia Europeană.

Şefii celor mai mari companii din Marea Britanie l-au avertizat printr-o scrisoare deschisă pe premierul David Cameron (foto) că planurile sale de a renegocia statutul ţării de membru al Uniunii Europene vor eşua şi că acestea ar putea afecta economia, scrie The Telegraph. Schimbarea ralaţiilor Marii Britanii cu UE ar putea crea "o incertitudine periculoasă" şi ar putea alunga investiţiile, se arată în scrisoare. Premierul va ţine în această lună un discurs despre viitorul ţării în Uniune în care va anunţa planuri de a obţine "o nouă înţelegere". Aceasta ar putea fi supusă aprobării de către populaţie prin referendum.

Motor de creştere economică în Europa şi atentă la problemele fiscale ale altor state, Germania riscă să devină "bolnavul Europei" dacă nu va rezolva propriile deficienţe, în primul rând profesionalizarea forţei de muncă viitoare, crede Joerg Asmussen, membru în consiliul director al BCE. Asmussen declara anul trecut că toate ţările din zona euro, inclusiv Germania şi Franţa, trebuie să-şi reformeze economia şi să facă eforturi mai mari pentru a-şi păstra nivelul de trai, scrie Bloomberg. Investitorii, economiştii şi diverşi oficiali au avertizat deja Germania că neglijează propriile probleme, precum îmbătrânirea populaţiei, creşterea costurilor forţei de muncă şi scăderea competitivităţii economice la nivel global, mai atentă la impunerea măsurilor de austeritate în alte ţări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO