Business Internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Autor: Anca Dumitrescu, Radu Bostan

22.11.2012, 00:00 61

Economia europeană, apăsată de trei ani de criza datoriilor şi creşterea şomajului, s-ar descurca mai bine dacă euro ar fi o monedă mai slabă, asemănătoare mai mult lirei italiene decât mărcii germane, consideră tot mai mulţi investitori şi analişti, relatează Bloomberg. Euro s-a apreciat în ultimele trei luni mai mult decât oricare din alte nouă monede importante incluse într-un indice valutar al Bloomberg, chiar dacă rata şomajului din uniunea monetară este la un nivel record de 11,6%. În loc să se comporte ca o marcă, cea mai importantă monedă europeană înainte de 1999, când a fost lansată oficial moneda unică, euro ar trebui să urmeze modelul lirei italiene, pentru ca economiile şi companiile să devină mai competitive, spun analiştii. Lira italiană s-a depreciat cu circa 30% în deceniul anterior introducerii euro.

Cotaţia petrolului Brent ar putea devenide anul viitor referinţa pentru tranzacţiile cu ţiţei la nivel mondial, în locul preţului petrolului destinat pieţei americane, US crude. Cotaţia petrolului Brent, în prezent de referinţă pentru piaţa londoneză, va fi adoptat de unul de cei mai importanţi indici bursieri, scrie Thomson Reuters. Brentul devine treptat referinţa aleasă de marii investitori, inclusiv companiile americane. Producători de petrol precum Arabia Saudită au renunţat la a mai folosi preţul petrolului american, iar companiile de rafinare, consumatorii şi fondurile de hedging s-au orientat treptat spre petrolul extras din Marea Nordului ca referinţă care ar indica mai precis riscurile globale. Volumul tranzacţiilor cu contracte futures cu petrol Brent pe piaţa The InterContinental Exchange ICE l-a depăşit pe cel al tranzacţiilor care folosesc petrolul US crude, numit şi West Texas Intermediate (WTI), de pe bursa de mărfuri din New York cu 30.000 de unităţi pe zi. Volumul cumulat al celor două pieţe arată că WTI este în continuare cel mai folosit preţ de referinţă, însă Brent se apropie rapid şi şi-ar putea eclipsa rivalul american la începutul anului viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO