Business Internaţional

Ştiri pe scurt business internaţional

Autor: Marius Oncu, Ioana Nita

06.11.2012, 00:00 72

Unele monede din Asia trebuie să se aprecieze, în special yuanul chinezesc, care se află cu mult sub valoarea reală, a declarat preşedintele francez François Hollande, criticând "concurenţa neloială" a acestora, potrivit AFP. "Trebuie să fim competitivi, iar schimbul să fie corect, să nu existe concurenţă neloială", le-a declarat Hollande reporterilor la reuniunea ASEM, între state europene şi ţări din Asia, desfăşurată la Ventiane, Laos. Şeful de stat francez a denunţat costurile foarte reduse cu forţa de muncă şi nivelul scăzut menţinut artificial pentru anumite monede.

Băncile din Grecia, care în ultimii ani au acoperit necesarul de finanţare al guvernului elen, au devenit reticente să mai împrumute statului sume mari, din cauza unei limite impuse de Banca Centrală Europeană (BCE), potrivit cotidianului Kathimerini. După ce a primit împrumuturi externe de la FMI şi statele zonei euro, guvernul elen a renunţat să mai emită obligaţiuni pe pieţele internaţionale, din cauza dobânzilor foarte mari. Guvernul a continuat însă să se împrumute pe piaţa locală prin emisiuni de titluri pe perioadă scurtă. Băncile elene au acoperit în ultimii ani necesarul de finanţare al statului şi au folosit titlurile ca garanţii pentru a accesa fonduri de la mecanismul pentru lichiditate de urgenţă (Emergency Liquidity Assistance) al BCE. Banca centrală a zonei euro cere însă limitarea sumelor pe care statul le poate împrumuta prin titluri de trezorerie.

Un sfert din companiile din Grecia care furnizează combustibil pentru încălzire şi-au încetat activitatea în ultimele două săptămâni din octombrie din cauza cererii reduse, scrie Kathimerini. În regiunea istorică Attica, unde se situează Atena, capitala Greciei, cererea pentru combustibilii pentru încălzire a fost aproape zero, iar în partea de nord a ţării cererea a scăzut cu 80-90% în perioada 15-31 octombrie, faţă de acelaşi interval al anului trecut. Companiile care furnizează combustibilii pentru încălzire şi benzinăriile se aşteaptă ca de luna aceasta şi de luna viitoare cererea să fie mai redusă cu 50-60% faţă de aceeaşi perioadă din 2011 din cauza majorării taxei speciale impuse combustibililor pentru încălzire şi a vremii mai calde. Din cauza acestui declin, aproximativ 40-50% din furnizorii de combustibili îşi vor înceta activitatea, ceea ce va afecta producătorii de combustibili şi rafinăriile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO