Business Internaţional

Stimulentele BCE pare că nu se vor mai sfârşi. Ce înseamnă acest lucru pentru pieţe?

Stimulentele BCE pare că nu se vor mai sfârşi. Ce...

Autor: Catalina Apostoiu

31.01.2019, 00:04 617

În pofida tuturor eforturilor bancherilor centrali, investitorii pariază că următoarea fază a politicii monetare europene va semăna foarte mult cu ultima, scrie Bloomberg.

Yieldurile din regiune o iau în jos, acţiunile băncilor stagnează, iar obligaţiunile companiilor înregistrează un raliu, toate semne că investitorii se poziţionează nu pentru o normalizare, ci pentru o nouă perioadă lungă de credit ieftin.

Perspectiva primei majorări de dobânzi din 2011 încoace este amânată permanent.

Verdictul poate fi unul dur, dar pieţele admit că Banca Centrală Europeană nu are de ales în a-şi menţine actuala politică după deteriorarea datelor economice. Pentru început, se pare că banca va trebui să recurgă din nou la unul dintre instrumentele de stimulare mai puţin cunoscute înlocuind creditele pe termen lung oferite băncilor europene pentru stimularea creditării.

Obligaţiunile ar putea beneficia de pe urma menţinerii stimulentelor, însă, din cauza dobânzilor mici şi datelor economice anemice, perspectivele pentru acţiuni sunt mai puţin roze.

„Deşi ar dori să normalizeze ratele dobânzilor, riscul este de a fi rămas fără spaţiu de manevră chiar în momentul în care ajung în acel punct“, arată Richard McGuire, de la Rabobank International. „Forţele care au pus presiune pe yielduri în sensul scăderii se vor manifesta în continuare.“

Yieldurile obligaţiunilor germane pe 10 ani au atins cel mai scăzut nivel din ultimele două luni în această lună, iar speculaţiile că acestea ar putea scădea din nou sub zero în acest an se intensifică.

Pe piaţa obligaţiunilor corporate, titlurile investment grade în euro se bucură de cel mai bun început de an din 2015, potrivit indicilor Bloomberg Barclays.

Indicele de referinţă a avut un randament de 0,6% în acest an, iar spreadurile s-au îngustat până la cel mai scăzut nivel din aproape două luni. Totuşi, acestea se menţin în apropiere de cel mai ridicat nivel de la începutul anului 2016.

Perspectivele sunt mai întunecate pentru investitorii în acţiuni europene. Dobânzile scăzute sunt în mod tradiţional bune pentru acţiuni, însă încetinirea economiei din regiune nu dă bine pentru acţiunile ciclice. Dobâzile scăzute înseamnă de asemenea că sectorul bancar, o parte însemnată din indicele Stoxx Europe 600, ar putea fi afectat în continuare de temeri privind profitabilitatea. Chiar după revenirea din ianuarie, băncile din zona euro se tranzacţionează în apropiere de cel mai scăzut nivel în raport cu cele din SUA din 2002 cel puţin.

Într-o notă de optimism, Edmund Shing, de la BNP Paribas, spune că datele economice mai slabe au fost deja luate în calcul şi că băncile europene nu pun preţ pe un pesimism intens.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO