Business Internaţional

Ştiaţi că Lehman Brothers este implicată în Formula 1? Banca americană va renunţa însă la competiţie pentru 1,5 miliarde dolari

Ştiaţi că Lehman Brothers este implicată în Formula 1? Banca americană va renunţa însă la competiţie pentru 1,5 miliarde dolari

Autor: Andreea Mindrila

10.03.2012, 13:50 691

Banca americană de investiţii Lehman Brothers, al cărei faliment a declanşat criza financiară globală, s-a angajat să vândă în următorii doi ani acţiunile pe care le deţine în Formula 1, valoarea participaţiei ridicându-se la 1,5 miliarde de dolari, iar fondurile astfel obţinute vor fi folosite pentru plata creditorilor cărora banca le datorează 450 de miliarde de dolari.

Lehman a ieşit în urmă cu câteva zile din faliment şi a confirmat că prima plată către creditori, printre care figurează fonduri de hedging, manageri de lichidităţi şi companii, se va realiza în luna aprilie, scrie The Guardian.

Se estimează că plata va depăşi zece miliarde de dolari, iar în total creditorii vor primi aproximativ 65 de miliarde de dolari. Dintre activele care ar putea fi vândute fac parte şi un hotel în Hawai, o staţiune de schi în Munţii Stâncoşi şi un hotel din Manhattan.

Lehman Brothers este al doilea cel mai mare acţionar al holdingului Delta Topco, firma care deţine Formula 1, şi al cărui acţionar majoritar este compania de private equity CVC. Lehman deţine o participaţie de 15,3%, iar o sursă importantă din cadrul Formula 1 a declarat că Topco valorează "mai mult de 10 miliarde de dolari".

Vânzarea ar putea trezi interesul unor noi investitori în Formula 1. În luna aprilie a anului trecut, grupul media News Corporation a anunţat că ia în considerare o ofertă a companiei italiene Exor. Fondul suveran de investiţii de la Abu Dhabi, Mubadala, şi cel mai bogat om de pe planetă, mexicanul Carlos Slim ar putea fi de asemenea interesaţi.

Falimentul în valoare de 639 de miliarde de dolari al băncii Lehman Brothers rămâne cel mai mare din istoria SUA şi marchează prăbuşirea unei companii care a supravieţuit Războiului Civil american şi Marii Recesiuni.

Lehman a anunţat că a strâns deja 30 de miliarde de dolari de la falimentul din 2008. Banca a vândut participaţiile de la International Toy Centre din Manhattan, precum şi de la Whistler Blackcomb, o staţiune de schi canadiană, una dintre locaţiile Jocurilor Olimpice de la Vancouver din 2010.

Instituţia financiară a anunţat că se aşteaptă să strângă încă 35 de miliarde de dolari din vânzarea altor active pe care le are în proprietate, din care fac parte hotelul de lux Ritz Carlton din Hawai şi luxoasa staţiune de schi, golf şi spa Moonlight Basin din Montana.

Lehman a devenit acţionar la Formula 1 pentru prima dată în anul 2002, când a preluat o participaţie a companiei germane de media Kirch după ce aceasta nu a mai putut să ramburseze un împrumut contractat de la bancă. Lehman Brothers a vândut aceste acţiuni în anul 2006 companiei CVC, dar ulterior a reinvestit şi a asigurat 550 de milioane dintr-un împrumut de 2,8 miliarde de dolari pe care firma de private equity l-a folosit pentru a cumpăra Formula 1. Când Lehman a falimentat în 2008, CVC a încercat să-i confisce acţiunile pe care le deţinea la Formula 1, dar banca s-a opus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO