Business Internaţional

Stau imensele economii acumulate de europeni în calea redresării economice?

Stau imensele economii acumulate de europeni în calea...

Autor: Catalina Apostoiu

18.10.2020, 22:50 952

Europenii economisesc într-un ritm record în contextul pandemiei, unii voit, alţii de teamă, însă această tendinţă ar putea priva economia de impulsul de care are nevoie disperată, notează Deutsche Welle.

Rata de economisire în rândul gospodăriilor din zona euro pare să fi rămas la nivelul de 22% în trimestrul trei, numai uşor mai scăzută decât maximul istoric de 24,6% înregistrat în trimestrul anterior pe fondul măsurilor de carantină, potrivit Deutsche Bank. Depozitele bancare se menţin şi ele la niveluri ridicate.

Consumatorii europeni sunt de ani de zile baza creşterii economice. Chiar şi în perioade de declin economic, aceştia nu şi-au modificat prea mult obiceiurile de consum. Actuala ten­dinţă a acestora de a economisi masiv privează economia euro­peană de o doză vitală de stimulente de care aceasta are nevoie pentru a se recupera de pe urma a ceea ce se estimează a fi cea mai profundă recesiune de la cel de-al doilea război mondial.

Consumatorii ezită să cheltuiască banii acumulaţi în timpul perioadelor de carantină în condiţiile în care perspectivele privind piaţa muncii rămân sumbre, iar virusul continuă să se răspândească.

Deşi analiştii nu se aşteaptă ca rata economisirii să revină la maximele din perioada de carantină, aceştia se tem că economiile forţate din acea perioadă vor fi înlocuite de economii din prudenţă pe fondul nesiguranţei persistente.

Guvernele europene oferă diverse stimulente pentru a impulsiona consumul privat, însă un al doilea val de infectări riscă să le dea peste cap eforturile.

Experţii spun că în lipsa generoaselor scheme de şomaj parţial, cheltuielile de consum ar fi fost şi mai reduse. Există temeri acum că aceste scheme au susţinut în mod artificial piaţa muncii şi că şomajul ar putea creşte puternic odată cu retragerea acestora.

Iar, în pofida schemelor respective, sute de mii de locuri de muncă au fost eliminate în Europa în ultimele luni. Deteriorarea condiţiilor de pe pieţele muncii au redus economiile celor fără un loc de muncă, însă scăderea a fost compensată de economiile făcute de gospodăriile îngrijorate cu privire la perspectivele de viitor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO