Business Internaţional

Statul va deveni cel mai mare actionar al bancilor americane, dupa ce va cumpara actiuni de 250 mld. $

14.10.2008, 18:19 10

Guvernul federal american va efectua o infuzie de lichiditate in valoare de 125 mld. dolari (91,9 mld. euro) in cadrul a noua institutii financiare locale, printre care Goldman Sachs si Citigroup. In total Trezoreria va cumpara actiuni in valoare de 250 mld. dolari. Aceasta este ultima incercare a autoritatilor de la Washington de a reda increderea investitorilor in piata financiara, scrie Bloomberg.

Infuzia de lichiditate in schimbul unor actiuni preferentiale face parte din planul in valoare de 700 mld. dolari, elaborat de Trezorerie si care prevede achizitionarea de instrumente financiare neperformante detinute de catre bancile americane. Anuntul vine pe fondul unor miscari similare ale guvernelor europene, menite sa dezghete piata de creditare printr-o mana de ajutor acordata bancilor cu probleme.
"Au ajuns la concuzia ca trebuie sa adopte masuri drastice, iar acestea chiar sunt masuri drastice", a declarat Gerard Cassidy, analist in cadrul RBC Capital Markets.
Achizitionarea de actiuni preferentiale in cadrul institutiilor financiare reprezinta o abordare noua pentru secretarul Trezoreriei americane, Henry Paulson, care a promovat in prima instanta un plan de salvare bazat pe cumpararea de active bancare ilichide.
Presiunile privind o infuzie de urgenta in cadrul mai multor banci americane au devenit insa din ce in ce mai evidente, in conditiile in care instutiile financiare se lupta sa recastige increderea investitorilor, a partenerilor de tranzactionare si a clientilor.
Si asta pe fondul pierderilor de 635 mld. dolari inregistrate de industria financiara ca urmare a expunerii la piata creditelor ipotecare neperformante. "Guvernul a pus in aplicare planul B, ceea ce a creat un soc imens", a declarat Frederick Dickson, strateg de piata in cadrul D.A. Davidson.
Anuntul facut de Trezoreria americana prevede infuzii de lichiditate in valoare de cate 25 mld. dolari in cazul Citigroup si JP Morgan. Alte 25 mld. dolari vor fi impartite intre Bank of America si Merrill Lynch. Wells Fargo va primi cel putin 20 mld. dolari, in timp ce Goldman Sachs si Morgan Stanley vor beneficia de infuzii de 10 mld. dolari fiecare.
In schimbul banilor, Trezoreria va primi un tip de actiuni care au capacitatea de a evita diluarea valorii portofoliilor investitorilor deja existenti. Nici una dintre bancile implicate in acest program nu a primit o alternativa, mai mult, acestea fiind nevoite sa se supuna reglementarilor Congresului privind restrangerea compensatiilor acordate executivilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO