Business Internaţional

Statul ungar şi MOL vor să se extindă în sectorul energetic din Slovacia

Statul ungar şi MOL vor să se extindă în sectorul...

Autor: Daniela Stoican

20.11.2014, 20:02 262

Compania energetică MVM, deţinută de statul maghiar şi compania Slovnaft, care face parte din grupul maghiar MOL, au depus o ofertă comună neangajantă pentru cumpărarea unei participaţii de 66% din compania slovacă Slovenske Elektrarne (SE), deţinută în prezent de compania italiană Enel, scrie Portfolio.hu.

„Oferta face parte din strategia pe termen lung a Slovnaft de a-şi menţine şi întări poziţia pe piaţa energetică din regiune diversificându-şi portofoliul din sectorul petrolului şi gazelor”, a anunţat MOL.

Oferta vine după ce MVM, cea mai mare companie cu acţionariat autohton din Ungaria, a anunţat că grupul este gata să preia rolul multinaţionalelor care părăsesc regiunea, având în vedere că are posibilitatea de a realiza „sinergii” pentru a-şi folosi eficient activele şi pentru a îmbunătăţi securitatea energetică din regiune.

„Cu acest parteneriat regional, grupul MVM intenţionează să se dezvolte suplimentar şi să îşi extindă portofoliul de companii din regiunea Europei Centrale şi de Est”. MOL mai notează că atât Slovnaft cât şi MVM văd „un potenţial important în administrarea centralelor nucleare şi a hidrocentralelor” pentru că ambele companii au „scopul de a oferi energie fără emisii de gaze de seră pe pieţele regionale”.

Achiziţia participaţiei în SE ar „întări securitatea livrărilor în Europa Centrală şi de Est atât în sectorul electricităţii, cât şi al gazelor naturale, contribuind la dezvoltarea pieţei energetice unice a UE”, a mai notat MOL.

MVM a cumpărat anul acesta operaţiunile de distribuţie de gaze din Ungaria ale companiei germane E.ON după ce anul trecut a cumpărat compania de trading de gaze a E.ON Hungaria, precum şi unităţile de stocare de gaze ale companiei.

De asemenea, MVM a mai încheiat anul acesta achiziţia unei participaţii de 49,83% din compania de distribuţie de gaze Fogaz de la compania-mamă germană RWE. Guvernul maghiar a redus tarifele la utilităţi de mai multe ori în ultimii ani şi a urmat o strategie de a aduce în mâini maghiare o parte mai mare din sectorul energetic local.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO