Business Internaţional

Statul Panama a stabilit legături diplomatice cu China şi a renunţat la acordurile cu Taiwan

Statul Panama a stabilit legături diplomatice cu China...

Autor: Andrei Ionascu

13.06.2017, 18:43 95

Preşedintele panamez Juan Carlos Varela a anunţat că Panama "recunoaşte acum o singură China în lume, iar Taiwanul este o parte a teritoriilor chineze". Vasele chineze reprezintă principalul utilizator al Canalului Panama, după cele din Statele Unite.

Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, consideră că este un moment istoric pentru cele două ţări, iar decizia luată de Panama "este în deplină conformitate cu interesele poporului şi în conformitate cu vremurile".

Anunţul a provocat un răspuns dur din partea Taiwanului, care consideră că decizia nu este diplomatică, având o justificare financiară.

"Condamnăm cu fermitate decizia Beijingului, care vrea să manipuleze aşa-numita politică a unei singure Chine, care are ca scop suprimarea spaţiului internaţional al Taiwanului prin diferite metode. Acest tip de acţiune nu este doar o ameninţare deschisă pentru supravieţuirea şi bunăstarea poporului taiwanez, ci şi o provocare la adresa păcii şi stabilităţii în Strâmtoarea Taiwanului şi în regiune", se arată într-un comunicat al guvernului Taiwanului.

Taiwan este o ţară insulară recunoscută doar de 23 de state din lume. China a cerut în mod consistent suveranitatea asupra Taiwanului şi a afirmat că regimul actual nu este legitim. În cadrul politicii unei singure Chine, Beijingul refuză relaţiile diplomatice cu orice ţară care recunoaşte Taiwanul (Republica Chineză).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO