Business Internaţional

Statele zonei euro vor fi obligate să supună bugetele naţionale verificării Comisiei Europene

Statele zonei euro vor fi obligate să supună bugetele naţionale verificării Comisiei Europene

Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European: „Noile reglementări reprezintă elemente-cheie pentru construirea unei guvernanţe economice puternice în zona euro“. Foto: AFP

Autor: Ioana Nita

22.02.2013, 00:05 343

Parlamentarii europeni au hotărât că statele zonei euro vor fi obligate să supună bugetele naţionale verificării din partea Comisiei Europene, aceasta căpătând, de asemenea, puteri mai mari în supravegherea ţărilor cu probleme financiare. Noile reguli reprezintă cel mai recent efort pentru consolidarea disciplinei fiscale şi prevenirea declanşării unei noi crize a datoriilor suverane, scrie agenţia Thomson Reuters.

"Noile reglementări reprezintă elemente cheie pentru construirea unei guvernanţe economice puternice în zona euro şi pentru întărirea rezistenţei UE în faţa unor viitoare crize economice", a declarat Martin Schulz, preşedintele PE.

Noua lege, denumită "pachetul dublu" în jargonul UE, vine după un an de negocieri cu guvernele în completarea actualelor reglementări fiscale, care au devenit mai stricte în 2011 prin introducerea unor sancţiuni pecuniare imediate pentru cei care depăşesc limitele de deficit bugetar şi datorie publică. Guvernele sunt libere să ignore recomandările CE, dar riscă să fie atacate în justiţie de UE.

Executivul UE va putea să impună o supraveghere strictă unui stat membru "ameninţat de dificultăţi economice". Astfel, guvernul ţării respective va fi obligat să rezolve problemele economice şi să prezinte trimestrial rapoarte asupra progreselor realizate.

Reglementările vor fi aprobate în luna martie şi vor obliga guvernele din zona euro să trimită CE până pe 15 octombrie proiectele de buget pentru anul următor, elaborate pe baza estimărilor economice independente, pentru verificare.

"Acest lucru înseamnă că zona euro va beneficia de un cadru mai integrat şi eficient de stabilire a politicilor chiar pentru ciclul bugetar 2014", a declarat comisarul european pentru politici economice si monetare Olli Rehn.

Fondul European de Răscumpărare a Datoriilor

În schimbul sprijinului oferit pentru aplicarea noilor reglementări, PE a cerut Comisiei să prezinte o propunere pentru crearea Fondului European de Răscumpărare a Datoriilor. Acesta ar ajuta la mutualizarea datoriilor din zona euro şi la rambursarea lor în următorii 20 de ani cu costuri mai reduse.

Deşi ideea fondului de răscumpărare aparţine unui grup de economişti germani, acesta a fost respins de Germania şi de alte state din zona euro care susţin că orice mutualizare a datoriilor trebuie făcută după un lung proces care să asigure mai întâi o uniune fiscală, politică şi bancară.

CE nu a promis că va face această propunere, însă va delega un grup de experţi care să studieze fezabilitatea înfiinţării unui astfel de fond şi va da un răspuns în martie 2014.

Măsurile vin într-o perioadă în care deşi deficitele se reduc uşor, iar criza datoriilor din regiune s-a mai atenuat, multe ţări europene se află încă în recesiune şi solicită ca UE să ia măsuri pentru stimularea creşterii economice.

Polonia sprijină tratatul fiscal al UE

Deputaţii polonezi au aprobat o lege prin care i se permite preşedintelui ţării să ratifice tratatul fiscal al UE care presupune supravegherea mai strictă a finanţelor fiecărui stat membru al zonei euro şi ale celorlalte ţări din UE care intră voluntar în sistem, scrie Wall Street Journal.

Legea a fost aprobată cu o majoritate simplă, iar politicienii conservatori au contestat însă imediat decizia, susţinând că aprobarea încalcă constituţia, unde se stipulează că este nevoie de o majoritate de două-treimi pentru transferul atribuţiilor suverane.

În consecinţă, decizia privind ratificarea tratatului fiscal european trebuie luată de preşedintele ţării, Bronislaw Komorowski, care cel mai probabil nu se va opune. Până în prezent, tratatul a fost semnat de 25 dintre cei 27 de membri ai UE.

Polonia va intra sub puterea acestui pact dacă adoptă euro sau dacă guvernul se angajează să-i respecte regulile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO