Business Internaţional

Statele Unite sancţionează o reţea extinsă de firme, nave şi persoane care ar fi susţinute de Iran

Statele Unite sancţionează o reţea extinsă de firme,...

Autor: Marinela Sarbu, Mediafax

04.09.2019, 19:31 165

Statele Unite au sancţionat, miercuri, o reţea extinsă de firme, nave şi persoane despre care se presupune că sunt susţinute de Gardienii Revoluţiei Islamice din Iran, care a furnizat Siriei petrol în valoare de zeci de milioane de dolari prin încălcarea sancţiunilor americane, potrivit Reuters.

Pe lista persoanelor se află un fost ministru iranian al Petrolului şi fiul acestuia, a anunţat Departamentul Trezoreriei SUA într-un comunicat.

Au fost, de asemenea, afectate filialele unei firme indiene cu interes pentru Adrian Darya, petrolierul iranian care a trecut în Marea Mediterană de la eliberarea acesteia de către autorităţile din Gibraltar în luna iulie, se mai arată în comunicat.

Biroul de control al activelor străine din cadrul Departamentului Trezoreriei a îngheţat orice active din Statele Unite ale entităţilor desemnate şi, în general, a interzis cetăţenilor sau companiilor din SUA să facă afaceri cu acestea.

Departamentul a spus că Qods Force, braţul paramilitar şi de spionaj străin de elită al IRGC, şi Hezbollah, mişcarea miliţiei libaneze susţinute de iranieni, au profitat financiar prin furnizarea de petrol şi produse petroliere iraniene, mai ales către Siria, care doar în această primăvară au fost în valoare de mai mult de 750 milioane dolari.

„Acţiunea Trezoreriei împotriva acestei reţele de petrol extinse explică în mod clar faptul că cei care achiziţionează petrol iranian sprijină direct militanţii şi braţul său terorist din Iran, Forţele IRGC-Qods”, a transmis secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, în comunicat.

Petrolierul iranian Adrian Darya 1, care anterior a purtat numele Grace 1, a cărui sechestrare a fost cerută de SUA, se îndreaptă spre Liban, a declarat vineri ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, însă autorităţile de la Beirut au transmis că nu au informaţii despre acest lucru.

Petrolierul iranian, care a fost eliberat în augut după ce a fost sechestrat timp de o lună de autorităţile din regiunea britanică Gibraltar, pe baza suspiciunilor că ar fi încălcat sancţiunile UE impuse Damascului, privind interdicţia de a livra petrol Siriei.

Cazul a atras reacţia vehementă a Iranului, care a capturat o navă comercială britanică în Strâmtoarea Hormuz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO