Business Internaţional

Statele Unite raman in topul celor mai competitive economii

16.05.2007, 16:31 12

Economia Statelor Unite se mentine pe primul loc in topul celor mai competitive economii la nivel mondial, in ciuda deficitului comercial record, a impozitelor ridicate pe profit si a increderii scazute in capacitatea guvernului de a rezolva situatia precara a finantelor publice, potrivit unui raport anual emis de scoala de afaceri IMD.
Singapore ocupa locul secund, urmat de Hong Kong, Luxemburg si Danemarca incheind topul celor mai competitive cinci economii nationale, scrie Houston Chronicle.
Raportul realizat sub forma unui catalog cu numele de Anuarul Competitivitatii Mondiale in 2007 cuprinde un clasament a 55 de state, care ia in considerare 323 de criterii care masoara modul in care economiile creeaza si pastreaza conditiile propice mediului de afaceri.
Directorul proiectului Stephane Gareli a declarat ca pozitia Statelor Unite a fost consolidata de dinamismul pietei financiare, care pune in miscare ceea ce poate fi numita cea mai puternica economie interna la nivel mondial, depasind restul statelor la volumul investitiilor, achizitiile de actiuni si exporturile de servicii comerciale. Statele Unite au si cele mai avantajoase plasamente de capital pentru dezvoltarea afacerilor, depasind restul competitorilor in sectoarele tehnologice cheie, cum ar fi utilizarea calculatoarelor si exporturile de tehnologie.
Statele Unite au ocupat primul loc in top din 2004 si pana in prezent. Dar Garelli a afirmat ca economia americana a avut de suferit de pe urma deficitului comercial record, care alaturi de deficitul bugetar, aduc valoarea totala a datoriilor nationale la 8.700 de miliarde de dolari. Rezervele ridicate de dolari in statele straine, in special in Asia, dovedesc faptul ca Statele Unite isi imblanzesc politica monetara.
Domeniile unde SUA nu a performat atat de bine sunt investitiile in telecomunicatii, abonamentele la telefonie mobila si cunostintele de limbi straine ale fortei de munca.
"E bine sa fii in top, dar problema este ca modelul Statelor Unite a inceput sa fie copiat de aproape toata lumea. SUA trebuie sa se reinventeze in permanenta, pentru ca restul economiilor ii fura reteta succesului", spune Garelli.
Rezultatele din 2007 ale raportului scot in evidenta cat de mult au recuperat economiile statelor emergente in raport cu SUA, pe fondul unor politici guvernamentale care au dat roade. "Londra devine un competitor tot mai puternic pentru New York in domeniul investitiilor bancare, in timp ce Singapore se apropie de SUA din punctul de vedere al administrarii averilor. Noi companii si noi marci isi fac aparitia peste tot in lume", spune Garelli. Fata de anul trecut, China a urcat cu trei pozitii pana pe locul al cincisprezecelea, raportul sugerand si importante schimbari in India, Slovacia si Estonia. Statele bogate care si-au crescut indicele de competitivitate in ultimii ani sunt Austria, Australia, Danemarca, Elvetia si Hong Kong. Doar 15 state au pierdut teren in favoarea Statelor Unite. Indonezia, Italia, Argentina, Brazilia, Mexic si Turcia, Filipine si Franta fac parte din acest grup. Cel mai mare salt l-a facut economia Germaniei, care a urcat doua locuri pana pe 16, in timp ce Africa de Sud a scazut si mai mult, cu 12 puncte pana la locul 50. Cea mai putin competitiva economie nationala este Venezuela, al carei guvern a demarat o serie de masuri de nationalizare fortata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO