Business Internaţional

Statele Unite devin exportator net de petrol pentru prima dată în 75 de ani, semn al importanţei în creştere a acestora pe piaţa petrolieră

Statele Unite devin exportator net de petrol pentru prima...

Autor: Catalina Apostoiu

23.12.2018, 13:00 24449

America a devenit exportator net de petrol, punând capăt unei perioade de aproape 75 de ani de dependenţă continuă de petrol străin şi marcând un avans crucial, deşi probabil de scurtă durată, către ceea ce preşedintele american Donald Trump a numit drept “independenţă energetică”, scrie Bloomberg.

Statele Unite au vândut în săptămâna respectivă peste graniţe 211.000 barili net pe zi de ţiţei şi produse rafinate, comparativ cu importuri nete de aproximativ 3 milioane de barili pe zi în medie până acum şi un vârf anual de peste 12 milioane de barili pe zi în 2005, potrivit datelor Administraţiei pentru Informaţii în Energie.

Statele Unite au fost istoric un importator însemnat de ţiţei în parte din cauza unei interdicţii de patru decenii pe exporturile de ţiţei eliminate la sfârşitul anului 2015 de preşedintele de atunci Barack Obama, potrivit Reuters.

Exporturile de produse petroliere au fost dominate până de curând de produse ca benzina şi motorina, însă acest lucru s-a schimbat de când revoluţia petrolului de şist a accelerat activităţile de foraj şi extracţie de petrol, împingând producţia totală americană la un nivel record de 11,7 milioane de barili de petrol pe zi.

“Deci când vor trimite SUA un delegat la reuniunile OPEC?”, se întreabă Kyle Cooper, consultant la ION Energy din Houston. “Este cu adevărat uimitor. Cred cu tărie că acest lucru se va întâmpla din ce în ce mai des în anii următori”.

Având în vedere volatilitatea datelor săptămânale, Statele Unite vor rămâne probabil un importator net în majoritatea timpului. “Devenim puterea energetică dominantă la nivel mondial. Dar, pentru că schimbarea este una graduală, nu cred că acest lucru va provoca o revoluţie uriaşă, dar cred că OPEC va trebui să ia acest aspect în considerare când se gândeşte la reduceri”, a declarat Michael Lynch, preşedinte al Strategic Energy & Economic Research pentru Bloomberg.

Pe hârtie, trecerea la exporturi nete înseamnă că SUA sunt astăzi independente energetic, însă în realitate, acestea rămân expuse la preţurile energiei la nivel mondial.

Preţurile petrolului american au scăzut de la atingerea unui maxim pe patru ani de aproape 76 $ pe baril în octombrie. Scăderea s-a datorat în parte reînnoirii temerilor privind supraoferta.

Exporturile de ţiţei ale Americii sunt aşteptate să-şi continue creşterea, noi conducte fiind în construcţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO