Business Internaţional

Statele Unite ar fi putut evita cel puţin 54.000 de decese dacă măsurile de distanţare socială ar fi fost lansate cu două săptămâni mai devreme

Statele Unite ar fi putut evita cel puţin 54.000 de...

Autor: Eduard Ivanovici

24.05.2020, 00:22 298

Aproximativ 54.000 de decese cauzate de coronavirus ar fi putut fi evitate de Statele Unite până la începutul lunii mai dacă ţara ar fi implementat restricţiile de circulaţie pe 1 martie, potrivit unui studiu al Universităţii Columbia care demonstrează cum ar fi fost influenţată răspândirea virusului de o lansare timpurie a măsurilor de distanţare socială, scrie Forbes.

Circa 36.000 de vieţi ar fi putut fi salvate în mijlocul crizei din SUA dacă măsurile ar fi fost impuse doar cu o săptămâna mai devreme, reiese din studiu.

Statele Unite au început să impună restricţiile pe 19 martie, când ţara înregistra 9.100 de cazuri. Preşedintele Trump a declarat stare de urgenţă pe 13 martie, iar pe 16 martie a limitat adunările de peste 10 persoane şi le-a recomandat cetăţenilor să evite călătoriile neesenţiale.

Însă în acel moment, era deja mult prea târziu ca numărul de infecţii să poată fi controlat. New York-ul, care a implementat restricţiile de circulaţie pe 22 martie, înregistra 7.100 de cazuri şi 38 de decese.

 Până în prezent, aproape o treime din cazurile raportate la nivel global se găsesc pe teritoriul Statelor Unite, ţara înregistrând 1,55 milioane de infecţii şi circa 95.000 de morţi.

Dacă măsurile de distanţare socială şi alte metode de controlare a virusului ar fi fost lansate cu o săptămâna mai devreme, datele arată că zona metropolitană a New York-ului ar fi evitat 210.000 de cazuri şi 17.500 de decese. Per total, Statele Unite ar fi evitat 704.000 de cazuri pozitive şi 36.000 de morţi.

Însă, după cum au adăugat cercetătorii, lansarea măsurilor a fost îngreunată de o serie de factori precum „incertitudinea, grijile economice, logistica şi procesul de luare a deciziilor”.

„Un timp mai lung de răspuns rezultă într-un recul mai puternic al infecţiilor şi deceselor. Descoperirile noastre subliniază importanţa unei intervenţii timpurii şi a unui răspuns agresiv pentru a controla pandemia de COVID-19”, reiese din raport.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO