Business Internaţional

Statele se îngroapă în datorii: Marea Britanie a ajuns la 2 trilioane de lire pentru prima dată în istorie, iar întrebarea tuturor este cum şi cine va plăti

Statele se îngroapă în datorii: Marea Britanie a ajuns...

Autor: Eduard Ivanovici

21.08.2020, 12:51 3764

Datoria guvernului britanic a trecut de 2 trilioane de lire sterline pentru prima dată în istorie, anunţă Bloomberg.

Suma este echivalentul a peste 100% din produsul intern brut (PIB), fapt ce nu s-a întâmplat de la începutul anilor 1960.

 Ministrul finanţelor Rishi Sunak spune că noile date subliniază dificultatea deciziilor în contextul pandemiei ce coronavirus, adăugând că trebuie să readucă finanţele publice pe o traiectorie sustenabilă.

Între timp, vânzările din retail şi-au revenit mai repede decât estimau analiştii şi au ajuns la nivelurile înregistrate înainte de pandemie. În plus, specialiştii din cadrul băncii elveţiene UBS sugerau în urmă cu o săptămână că planul iniţiat de guvernul britanic, în valoare de 5 miliarde de lire, ar putea duce Regatul Unit în „pole position” în ceea ce priveşte recuperarea economică.

Însă ministrul Rishi Sunak este din ce în ce mai presat să extindă programul de susţinere a locurilor de muncă, al cărui termen limită este programat pentru sfârşitul lunii octombrie. Programul a susţinut aproape 10 milioane de joburi, iar economiştii avertizează că rata şomajului ar exploda în cazul în care măsurile ar fi ridicate.

Programul a costat 7,5 miliarde de lire de-a lungul lunii iulie, deficitul bugetar ajungând la 26,7 miliarde de lire. Astfel, împrumuturile din primele patru luni ale anului fiscal au depăşit 150 de miliarde de lire, apropiindu-se de maximul de 158 de miliarde, înregistrat în primul an de după Marea Recesiune din 2007-2008.

Britanicii se confruntă în prezent cu un deficit de 16% din PIB-ul actualului an fiscal, cel mai mare din istoria „pe timp de pace” a Regatului Unit. De altfel, economia britanică – a doua la nivel european – a scăzut în T2 cu 20,4% şi a intrat oficial în recesiune.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO