Business Internaţional

Statele membre cer unitate: Premierul italian Giuseppe Conte îi cere Uniunii Europene să pună la bătaie Mecanismul European de Stabilitate, un fond de 500 miliarde euro înfiinţat în timpul crizei datoriilor suverane din 2012

Statele membre cer unitate: Premierul italian Giuseppe...

Autor: Alex Ciutacu

19.03.2020, 21:44 7659

Premierul italian Giuseppe Conte cere Uniunii Europene să vină cu o soluţie puternică economică pentru a salva statele membre, extinzând liniile de credit pentru a combate „şocul global fără precedent în istoria modernă”, întrucât numărul morţilor din Italia l-a depăşit pe cel din China.

Mecanismul European de Stabilitate, un fond de 500 miliarde euro înfiinţat în timpul crizei datoriilor suverane din zona euro din 2012, ar trebui pus la lucru urgent pentru a răspunde pandemiei Covid-19 care a ucis deja 3.405 persoane, dintre care 427 doar joi, a explicat Giuseppe Conte, premierul Italiei, într-un interviu acordat FT.

Apelul său vine în contextul în care şi Franţa a cerut măsuri urgente comune în zona euro, implorând ţările mai reticente în acest sens, precum Germania, să îşi unească forţele şi să utilizeze Mecanismul European de Stabilitate pentru a trece împreună prin criză.

Bruno Le Maire, ministrul francez de Finanţe, a avertizat în Parlament că „zona euro poate răspunde într-o manieră unită la criza economică şi să iasă din ea mai puternică ca niciodată, sau gestionează lucrurile într-o manieră lipsită de unitate şi este în pericol să dispară”.

Banca Centrală Europeană a intervenit în pieţe miercuri noapte, întrucât a lansat încă un program de achiziţie de obligaţiuni, în valoare de 750 miliarde euro – care cuprinde atât datorii suverane, cât şi datorii corporate.

Această măsură menită să stimuleze încrederea investitorilor a avut deja efecte în cazul Italiei, însă unii oficiali se tem că mişcarea BCE a redus presiunea pusă pe statele mai precaute din zona euro, precum Germania, să ia măsuri bugetare coordonate pentru a lupta cu criza economică cauzată de pandemia de coronavirus.

„Mecanismul European de Stabilitate a fost construit atunci când ne gândeam la o altfel de criză, deci trebuie adaptat la noile circumstanţe astfel încât să folosim întreaga lui putere. Modul în care trebuie să operăm este să deschidem linii de credit din Mecanismul European de Stabilitate către statele membre pentru a le ajuta să lupte cu consecinţele epidemiei Covid, sub condiţia ca fiecare ţară să îşi asume în întregime modul în care se cheltuie resursele”, a explicat Giuseppe Conte.

Costurile la care se împrumută guvernul italian au scăzut semnificativ joi dimineaţă, întrucât investitorii reacţionează pozitiv la noul program de achiziţie de obligaţiuni lansat de Banca Centrală Europeană (BCE) după o şedinţă de urgenţă ce a avut loc miercuri noapte, potrivit CNBC.

Investitorii au reacţionat pozitiv la pachetul anunţat de Christine Lagarde. Randamentul pe titlurile de stat italiene cu scadenţa la 10 ani a scăzut la 1,54% joi dimineaţă, faţă de 2,5% miercuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO