Business Internaţional

Statele din UE dependente de turism îşi pun speranţele în paşapoartele de sănătate, dar există puţine semne că acestea vor fi gata mai devreme de iulie

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Autor: Catalina Apostoiu

25.03.2021, 23:15 591

Surse diplomatice au declarat pentru Euractiv că nu ar trebui să existe aşteptări ca UE Green Pass, un certificat de sănătate menit să faciliteze călătoriile la nivel de bloc, să fie implementat înainte de luna iulie.

Principalul motiv este că tehnic proiectul se confruntă cu un număr de probleme din cauza infrastructurilor diferite din ţările UE. „Intero­perabilitatea proiectului reprezintă o sarcină dificilă“, spun sursele citate.

Un alt motiv este legat de procesul legislativ care trebuie urmat, în condiţiile în care certificatul este o pro­punere de reglementare şi prin urmare trebuie să treacă şi de parla­mentele naţionale. În ultimul rând, statele membre ale blocului trebuie de asemenea să decidă cu privire la utilizarea finală a certificatului. Există ţări dispuse să-l utilizeze doar pentru motive legate de călătorii, în timp ce altele doresc să-l extindă la activităţi cum ar fi vizitarea muzeelor sau intrarea în cinematografe.

În acest caz, propunerea Comisiei oferă flexibilitate. „Dacă o ţară decide să-l folosească şi pentru alte scopuri, atunci va intra în sarcina instanţelor naţionale să decidă cu privire la legalitatea sa“, au declarat surse din cadrul Comisiei.

Portugalia, care deţine preşedinţia UE, a declarat că va face tot posibilul pentru ca certificatul să fie implementat până în iunie. Acesta este îndeosebi important pentru ţări dependente de turism, cum ar fi Grecia şi Spania.

Aproximativ 20% din PIB-ul Greciei depinde de turism.

Spania îşi pune speranţele pentru sal­varea sezonului estival pe acest certi­ficat şi pe vaccinuri, după un an ca­tas­trofal pentru industria os­pi­talităţii.

Potrivit unor surse din sector, multe companii au lansat o ofensivă di­plo­matică din spatele scenelor pe lângă guvernul spaniol, îndemnânu-l să pună presiune pe Bruxelles să acce­lereze implementarea certificatului.

Totuşi, Spania se loveşte deja de opoziţia venită din partea Franţei, care nu vrea să facă vaccinarea obligatorie, şi a Germaniei, care nu doreşte să împartă datele cetăţenilor său cu lumea din afară.

Sectorul spaniol de turism estimează că sosirea a aproximativ 7,5 milioane de turişti ar putea depinde de implementarea acestui sistem.

Turismul şi serviciile cu legătură directă sau indirectă cu acest sector au reprezentat 155 mld de euro sau 12,4% din PIB-ul spaniol în 2019.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO