Business Internaţional

Statele arabe îşi accelerează emisiunile de obligaţiuni pentru a-şi acoperi găurile bugetare

Statele arabe îşi accelerează emisiunile de...

Autor: Catalina Apostoiu

25.01.2017, 19:54 39

Până de curând, statele bogate în petrol din Golf şi-au permis să ignore pieţele de obligaţiuni. În timp ce ţările dezvoltate şi în curs de dezvoltare au emis volume record de obligaţiuni în anii de după criza financiară, Bahrein, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite s-au folosit de vasta lor avuţie petrolieră pentru a prospera, scrie Financial Times.

Aceste state au clădit zgărie-nori, şcoli şi autrostrăzi, acordând în acelaşi timp subvenţii generoase, creând locuri de muncă guvernamentale şi impunând puţine taxe cetăţenilor lor. Scăderea preţurilor petrolului sub 30 de dolari pe baril anul trecut, de la peste 100 de dolari pe baril în iunie 2014, le-a obligat însă să se reorienteze.

O serie de emisiuni-mamut de obligaţiuni lansate de aceste ţări au atras 66 miliarde de dolari de pe pieţele internaţionale anul trecut, un maxim record, potrivit cifrelor Thomson Reuters. Arabia Saudită s-a situat pe primul loc, cu o emisiune de debut de 17,5 miliarde de dolari, o emisiune record care a atras un interes imens din partea investitorilor internaţionali. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO