Business Internaţional

Startup-ul polonez Airly, care monitorizează de doi ani calitatea aerului în România, investeşte 1,7 milioane de euro în combaterea poluării cu ajutorul datelor predictive

Sursa foto: Airly.org

Sursa foto: Airly.org

Autor: Eduard Ivanovici

13.10.2020, 14:43 166

Startup-ul polonez Airly a anunţat că va investi 1,7 milioane de euro pentru a-şi îmbunătăţi platforma AI de monitorizare a calităţii aerului, scrie Emerging-Europe.

Fondată în 2016, compania furnizează date despre calitatea aerului şi influenţa pe care o exercită asupra oamenilor. Senzorii Airly formează un sistem global de monitorizare nivelului de poluare în timp real, iar avantajul competitiv al startup-ului stă într-o serie de inovaţii precum senzorii de miniaturizare şi machine learning, procese ce ajuta aplicaţia să ofere date la o capacitate ridicată în mai multe locuri şi cu un cost destul de mic.

Calitatea aerului a devenit una dintre cele mai presante probleme la nivel global. În ceea ce priveşte Europa, 33 dintre cele mai poluate 50 de oraşe se găsesc în Polonia, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Expunerea îndelungată la un aer poluat creşte riscul accidentelor vasculare, demenţei, bolilor de inimă, cancerului pulmonar şi altor boli respiratorii. De asemenea, studiile indică o legătură între calitatea aerului şi rata de mortalitate din timpul pandemiei de COVID-19.

Airly încearcă să combată problema cu ajutorul unui sistem care implică o reţea de monitorizare a 11 parametri importanţi de calitate a aerului: temperatura, presiunea barometrică, nivelul de umiditate, particulele în suspensie (PM 1, PM 2,5 şi PM 10), monoxidul de carbon, dioxidul de azot, dioxidul de sulf, nivelul de zgomot şi compuşii organici volatili.

Airly şi-a făcut debutul în România în octombrie 2018, anunţând la acea vreme un parteneriat cu cei de la Philips.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO