Business Internaţional

Standard& Poor's relativizează pierderea "triplului A" de către Franţa: Oricum este pecepută ca ţară de "BBB"

Standard& Poor's relativizează pierderea "triplului A" de către Franţa: Oricum este pecepută ca ţară de "BBB"

Jean Michel-Six (Foto: AFP)

Autor: Iulian Anghel

06.01.2012, 14:59 1084

"Investitorii tratează astăzi Franţa ca şi cum ar fi notată cu triplu B", afirmă Jean Michel-Six, economist-şef la Standard &Poor's, într-un interviu apărut astăzi în publicaţia Parisien-Aujourd'hui en France.

"Să fii degradat seamănă un pic cu ceea ce se întâmplă în liceu când treci de la un 20/20 la 19 (în Franţa notele sunt până la 20. 20 este o notă de excepţie, extrem de rară. Notele 16-17 înseamnă "foarte bine" - n. n. red.). Asta nu înseamnă că pierdeţi bac-ul".

Într-o vreme în care guvernuul francez încearcă să minimalizeze efectul aşteptatei degradări a ratingului Franţei - actualmente AAA, cel mai bun posibil - responsabilul agenţiei de rating arată că, "în ciuda triplului A, investitorii tratează astăzi Franţa ca şi cum ar fi notată cu triplu B."

Aceste vorbe reletivizează şi el, într-un fel, şocul aşteptat la degradarea Franţei.

"Franţa se finanţează în condiţii de piaţă mult mai avantajoase decât acele ţări europene BBB, care sunt sau nu sub programul de ajutor financiar. Randamentele obligaţiunilor la zece ani ale Portugaliei, Ciprului şi Irlandei sunt, în ordine, de 14,68%, 12,25% şi 8%, faţă de 3,38%, Franţa.", susţine Jean-Michel Six. Acesta adaugă: "Nu există corelări sistematice între ratingul unei ţări şi randamentul obligaţiunilor. Am degradat Statele Unite, iar randamentul obligaţiunilor lor s-a diminuat."

Poate corelări sistematice nu există, doar că, tocmai din exemplele pe care le dă, oficialul S&P se contrazice şi nu face decât să sublinieze care este diferenţa dintre un AAA şi un BBB în privinţa dobânzilor cerute de pieţe!

Norbert Gaillard, consultant al Băncii Mondiale, susţine că dacă S&P retrage triplul A Franţei, "anumiţi investitori care nu investesc decât în AAA se vor <decupla> automat."

În prima ieşire pe pieţe din acest an, Franţa a împrumutat joi 7,96 mld. euro prnitr-o emisiune de obligaţiuni cu maturităţi de la 10 la 30 de ani, oferta fiind suprasubscrisă de aproape două ori, la un randament în urcare uşoară,.

Investitorii au cerut dobânzi mai ridicate pentru a absorbi titlurile scoase la licitaţie de guvernul francez, din cauza temerilor că statul şi-ar putea pierde ratingul AAA pe fondul crizei datoriilor de stat.

Franţa a atras suma de 8 miliarde euro propusă, iar randamentul obligaţiunilor la zece ani a urcat la 3,29%, de la 3,18% la ultima licitaţie similară, din 1 decembrie.

Randamentul titlurilor pe 30 de ani a urcat la 3,97%, de la 3,94% la începutul lunii decembrie.

Trezoreria a plasat titluri de 4,02 miliarde euro pe 10 ani, respectiv 2,165 miliarde euro pe 30 de ani.

Totodată, statul francez a vândut titluri de 690 milioane euro cu maturitatea în octombrie 2023 şi obligaţiuni de 1,088 miliarde euro cu scadenţa în aprilie 2035.

Cererea totală pentru titlurile plasate în cadrul operaţiunii a fost de 15 miliarde euro, de aproape două ori suma ţintită.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO