Business Internaţional

Speriaţi de criza economică, irlandezii îşi caută norocul peste hotare

Autor: Traian Terzianm

28.11.2010, 23:10 22

Numărul persoanelor care au părăsit în acest an Irlanda a ajunsla 120.000, dublu faţă de 2009, motivul principal fiind lipsa delocuri de muncă cauzată de criza economică, scrie The New YorkTimes.

Deşi la începutul anului cei care plecau erau imigranţii cares-au întors acasă în Europa Centrală, în cea de-a doua parte,numărul irlandezilor care au părăsit ţara a crescut. "Lucruriles-au schimbat total într-o perioadă scurtă", spune EdgarMorgenroth, absolvent al Institutului de Cercetare Economică şiSocială din Dublin.

Economia Irlandei a scăzut anul trecut cu 7%, iar ţara este încontinuare în recesiune. Semnele crizei sunt pretutindeni.Vitrinele principalei zone comerciale din Dublin sunt pline deanunţuri de închiriat şi oferte speciale de lichidare a stocurilor.În plus, măsurile dure de austeritate care vor fi adoptate de cătreguvern pentru supravieţuirea economiei Irlandei vor dura patru ani.Taxele s-au mărit, iar salariile la stat au scăzut cu până la 20%.Guvernul a anunţat reduceri de cheltuieli de şase miliarde dedolari pentru anul viitor. Unii economişti susţin faptul căemigrarea poate fi ca o supapă de siguranţă folositoare în acestemomente grele, scopul său fiind de a reduce numărul şomerilor şi dea evita efectele dureroase pe termen lung ale şomajului. Lunatrecută, numărul celor care beneficiază de şomaj a scăzut cu 3%.Deşi guvernul a spus că acesta este un semn al îmbunătăţiriisituaţiei economice, partidele din opoziţie au contestat rapidacest lucru bazându-se pe afirmaţiile analiştilor, potrivit căroraschimbarea se datorează emigraţiei. Majoritatea celor care pleacăse îndreaptă către Australia, unde o explozie minieră a produs maimulte joburi în construcţii în partea vestică a ţării. Alţii însămerg spre Canada, Noua Zeelandă, Statele Unite, Marea Britanie şichiar în Orientul Mijlociu sau în Asia.

Unul dintre riscurile aduse de emigrarea în masă este dat defaptul că Irlanda riscă să piardă cel mai bine pregătiţi oameni,care ar putea ajuta ţara să-şi revină mai repede. Edwina Shanahan,directorul de marketing al Visafirst, o companie care ajutăemigranţii să se stabilească peste hotare, susţine această opinie."În o mulţime de ţări vizele sunt destul de greu de obţinut", aspus Shanahan. Trebuie să fii bine calificat şi să ai o experienţăbogată pentru a ajunge în Australia. Acolo pleacă cei mai bunitineri de la noi", a completat ea.

O parte din cei care emigrează se duc după un loc de muncă, oaltă parte pentru că nu mai suportă situaţia actuală în care seaflă Irlanda. Cei din urmă sunt speriaţi din cauza faptului că vorfi nevoiţi să plătească ani de zile pentru împrumutul internaţionalpe care ţara urmează să îl ia. Spre exemplu, Bernard McNerney, 25de ani, deşi lucrează, se gândeşte să plece anul viitor în Coreeade Sud pentru a fi profesor de limba engleză.

Cei care au rămas acasă spun că le este greu şi lor. ConanO'Broin, 23 de ani, care lucrează la Uniunea Studenţilor dinIrlanda, consideră că toată lumea cunoaşte situaţiadisponibilizărilor. Cu toate acestea însă, toţi aşteaptăpetrecerile de sfârşit de an din baruri. "Trezirea Irlandei, aşanumim noi aceste petreceri", a afirmat O'Broin, care are doiprieteni ce au plecat în Australia anul acesta, după nouă luni încare nu au găsit un loc de muncă. "Este destul de greu. Chiar teafectează situaţia. Nu vreau să fiu aici unde toată lumea seplânge", spune el.

Irlanda a înregistrat cea mai mare scădere demografică însecolul al 19-lea, în timpul crizei cartofilor, atunci când din cei6,5 milioane de locuitori, mai mult de un milion au emigrat, iar unalt milion au murit. Pe lângă aceasta au mai mai existat câtevavaluri de emigrări în anii 1930, 1950 şi 1980.

În timp ce majoritatea emigranţilor plănuiesc să se întoarcăîntr-o zi, cei mai mulţi dintre cei care au plecat de curând nu aufăcut-o. Însă persoanele care au plecat în anii 1980 s-au întorsîncurajaţi de către guvernul irlandez în anii '90. Astfel Irlanda abeneficiat de experienţa pe care aceştia au acumulat-o înstrăinătate. "Plecările din "80 au fost câştigul anilor 90", a spusMorgenroth.

Irlandezii au emigrat atât de des, încât aproape orice persoanăare acum rude în mai multe ţări. "Emigrarea este o normă culturală,chiar dacă nu este o preferinţă culturală", a declarat Brian Lucey,profesor de economie în cadrul Colegiului Trinity din Dublin."Irlandezii ştiu cum să o facă. Construiesc reţele în toată lumeaşi apoi au grijă de ele", a completat profesorul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO