Business Internaţional

Speranţele cu privire la o recuperare rapidă încep să dispară: Economia britanică a crescut cu doar 1,8% în luna mai, cu mult sub estimările iniţiale ale analiştilor. În aceste condiţii, PIB-ul Regatului Unit va atinge nivelurile pre-pandemie abia la sfârşitul lui 2022

Speranţele cu privire la o recuperare rapidă încep să...

Autor: Eduard Ivanovici

14.07.2020, 12:30 429

Biroul pentru Responsabilitate Bugetară din Regatul Unit (OBR) crede că recuperarea rapidă a economiei reprezintă un scenariu improbabil în condiţiile în care output-ul britanic a înregistrat o creştere de doar 1,8% de-a lungul lunii mai, urmând să scadă cu cel puţin 12% până la sfârşitul anului, scrie The Guardian.

În acest caz, economia britanică nu va atinge nivelurile pre-pandemie decât la sfârşitul lui 2022. Cu alte cuvinte, britanicii vor avea nevoie de peste doi ani pentru a recupera output-ul pierdut în martie şi aprilie.

Ritmul recuperării depinde de câţiva factori: modul în care a fost afectată economia, incluzând aici rata şomajului; momentul în care vom avea un vaccin eficient de combatere a coronavirusului; cât de rapid vor fi ridicate măsurile de distanţare socială; şi felul în care va acţiona guvernul pentru a proteja business-urile.

În cel mai optimist scenariu imaginat de OBR, activităţile îşi vor reveni relativ rapid, ajungând la nivelurile înregistrate înainte de criză în primul trimestru din 2021, neexistând cicatrici pe termen lung în ceea ce priveşte economia.

Într-o situaţie mai puţin favorabilă, produsul intern brut (PIB) îşi va reveni mai încet, urmând să atingă cifrele de dinainte de virus abia la sfârşitul lui 2022.

În cel mai pesimist scenariu, PIB-ul va atinge nivelurile pre-pandemie abia în al treilea trimestru din 2024, ceea ce va rezulta în pierderi semnificative ale investiţiilor, o rată a şomajului din ce în ce mai accentuată şi un număr tot mai mare de business-uri închise.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO